Șocant! Medicamente testate pe 30 de pacienți, fără discernământ, de la Spitalul de Psihiatrie din Brașov

Un număr de 30 de pacienți, lipsiți de discernământ, de la Secția de Psihiatrie Vulcan, ce aparține de Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov, au devenit cobai într-un studiu pentru testarea unor medicamente, potrivit managerului unității sanitare, Nicușor Bîgiu.

Acesta a mai precizat, potrivit digi24.ro, că a dispus instituirea unei comisii de analiză, după ce a primit informații că, la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan, zeci de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.

„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a spus Bîgiu.

În opinia managerului unității medicale, studiul  „nu este etic și legal”:„Conform unui ghid european de bune practici, nu ai voie să faci studii pe categorii vulnerabile de pacienți, iar aici avem pacienți cronici și fără discernământ”.

Mai mult, Bîgui a precizat că își va declina competența și, cel mai probabil luni, va sesiza organele de cercetare penală.

La rândul său, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, s-a arătat surprinsă de afirmațiile mamangerului Spitalului de Psihiatrie din Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *