ȘOCANT. Procurorii au cerut eliberarea unui criminal condamnat la 22 de ani de închisoare. Acesta a fost des sancționat în pușcărie!

Un deţinut de la Penitenciarul Aiud, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor, a fost refuzat pentru eliberare condiţionată de instaţa de judecată, chiar dacă comisia specializată din cadrul instituţiei de detenţie şi Parchetul au fost de acord cu acest lucru.

F. Albert are 39 de ani şi se află în executarea pedepsei din anul 2002. Reprezentantul Ministerului Public a solicitat admiterea propunerii de liberare condiţionată formulată de către deţinut cât şi de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate susţinând că acesta beneficiază de 135 zile considerate ca executate din pedeapsă ca urmare a muncii prestate, a fost recompensat de 11 ori şi sancţionat de 9 ori, a finalizat 5 programe educative şi 2 programe de asistenţă psiholgică şi nu are antecedente penale.

„Executarea pedepsei a început la data de 02.06.2002 şi urmează să expire la data de 01.02.2023. Conform procesului verbal încheiat de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud, petentul este la a treia analiză şi se află în executarea pedepsei în regim de maximă siguranţă. Din analiza situaţiei disciplinare a condamnatului, instanţa constată că în perioada 2010 – 2016 acesta a comis 9 abateri disciplinare şi a fost recompensat de 11 ori. Or, această atitudine oscilantă a condamnatului raportată la normele carcerale nu poate conduce decât la respingerea cererii de liberare condiţionată”, a susţinut Judecătoria Aiud, care a judecat pe fond propunerea de liberare condiţionată. Potrivit instanţei, propunerea formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate este neîntemeiată, câtă vreme persoana condamnată a comis un număr de abateri disciplinare apropiat de cel al recompenselor acordate. „Această situaţie nu se poate circumscrie, în nici un caz, termenului de «disciplină» menţionat de art. 59 din Codul penal de la 1968. De asemenea, propunerea comisiei este şi nemotivată, rezumându-se la a prezenta situaţia juridică a persoanei condamnate. În plus, nici faptul că aceasta se află la a treia analiză nu poate fi suficient pentru dispunerea liberării condiţionate. Petentul condamnat a refuzat să participe la programul de pregătire pentru liberare condiţionată, este caracterizat ca impulsiv cu o toleranţă scăzută la frustrare şi oscilant în ceea ce priveşte complianţa la normele instituţionale”, se mai susţine în hotărârea instanţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *