VIDEO Soldaţii chinezi au făcut curat pe străzile din Hong Kong

Armata chineză a participat sâmbătă la curăţarea străzilor din Hong Kong, prezenţă militară simbolică şi nesolicitată de guvernul local, relatează AFP.

În general, soldaţii Armatei populare de eliberare stau în cazarma lor din fosta colonie britanică, înfiinţată după retrocedarea teritoriului către China, în 1997.

Sâmbătă, zeci de militari purtând pantaloni scurţi negri şi tricouri kaki au contribuit pentru scurt timp la înlăturarea baricadelor de cărămidă şi a molozului rămas pe străzi după o săptămână de noi demonstraţii prodemocraţie marcate de violenţe, în contextul lansării de către militanţi radicali a unei strategii de propagare a „mugurilor” revoltei constând în înmulţirea blocajelor şi a actelor de vandalism.

Guvernul local din Hong Kong a asigurat în cursul serii că nu a solicitat ajutorul soldaţilor chinezi, care „au luat singuri iniţiativa” de a face curat.

Soldaţii chinezi din Hong Kong nu sunt totuşi la prima operaţiune de acest gen din 1997. Ei au mai participat la acţiuni de curăţenie similare după trecerea taifunului Mangkhut, anul trecut.

Potrivit unor diplomaţi străini şi analişti de securitate, până la 12.000 de soldaţi se află în prezent în Hong Kong, de cel puţin două ori mai mult decât de obicei, notează Reuters.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a avertizat joi că violenţele din Hong Kong riscă să pună la îndoială însuşi principiul autonomiei fostei colonii britanice, paralizată joi pentru a patra zi consecutiv de baricade şi acţiuni de stradă ale manifestanţilor pro-democraţie, informează AFP.

Teritoriul Hong Kong este guvernat după ce a fost retrocedat Chinei de către Marea Britanie în 1997 după conceptul ‘O ţară, două sisteme’, ceea ce îi permite să beneficieze de o autonomie largă şi libertăţi necunoscute în China continentală: libertatea de exprimare, a adunărilor publice şi o justiţie independentă.

Dar regiunea se confruntă de la începutul lunii iunie cu manifestaţii aproape zilnice pentru a denunţa ingerinţa considerată tot mai mare a Beijingului şi pentru a cere reforme democratice.

Fractura se adânceşte odată cu intensificarea confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţi, cu scene de violenţă din ce în ce mai frecvente.

Joi, autostrăzile vitale pentru oraş erau din nou blocate de baricade. Multe transporturi publice erau perturbate, iar şcolile – închise, manifestanţii ocupând universităţi, în timp ce mitinguri aveau loc în cartierul de afaceri, ceea ce a determinat poliţia să ceară întăriri.

Preşedintele Xi Jinping, într-unul din rarele sale comentarii cu privire la situaţia din Hong Kong, a declarat joi că ‘activităţile ilegale violente’ în metropola de 7,5 milioane de locuitori ‘pune sub semnul întrebării în mod grav principiul ‘O ţară, două sisteme” pe care se bazează autonomia acestui teritoriu.

„A pune capăt violenţelor şi haosului şi restabilirea ordinii reprezintă sarcina cea mai urgentă de îndeplinit”, a adăugat el, conform afirmaţiilor făcute în marja summitului din Brazilia reproduse de People’s Daily, organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez.

Ziarul a îndemnat joi la măsuri în forţă pentru a pune capăt violenţei: „Dacă aşteptaţi în faţa unui incendiu, acesta va arde totul. Cel mai bun mijloc este de a-l stinge înainte ca focul să se propage”.

Mulţi locuitori ai Hong Kongului se tem de o desfăşurare a armatei chineze.

Tabloidul de limbă engleză Global Times, apropiat puterii chineze, a indicat că guvernul din Hong Kong urmează să „anunţe” restricţii de circulaţie pentru weekend. Dar această postare pe Twitter a fost ştearsă jumătate de oră mai târziu de către ziar.

Guvernul din Hong Kong a declarat că zvonul este „total lipsit de fundament”.

Deja tensionată de la decesul vineri al unui student de 22 de ani într-o parcare, situaţia s-a deteriorat şi mai mult luni dimineaţă când un poliţist a rănit cu un foc de armă un manifestant neînarmat, care se află în prezent în stare critică. Din iunie, acesta este al treilea caz confirmat de manifestant lovit de tiruri cu muniţie reală trase de poliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *