Sondaj: Rușii, deranjați de relația proastă cu Occidentul, dar îl urăsc la fel de mult

Mai mult de o treime dintre ruși (36%) sunt convinși că este necesar să „îmbunătățească definitiv relațiile cu Statele Unite și Europa”, scrie publicația rusă Kommersant, care citeaza un sondaj realizat de Levada Center în luna noiembrie.

Potrivit publicației, cu un an în urma, ponderea rușilor care credeau că trebuie îmbunătățite relațiile cu SUA și UE era de 24%. Totodată, procentul celor „nu sunt prea îngrijorati“ de sancțiunile politice și economice ale Occidentului împotriva Rusiei a scăzut într-un an de la 40% la 33%, iar cota respondenților care sunt „foarte îngrijorați” de sancțiuni aproape că s-a triplat: de la 7% în decembrie 2017 – la 20% în prezent. Doar 23% dintre ruși susțin că nu le pasă deloc de sancțiuni.

În ceea ce privește izolarea internațională a Rusiei în legătură cu poziția autorităților în raport cu Ucraina, proporția respondenților care sunt foarte preocupați de izolare a crescut de la 8% la 21% . Cei care „nu sunt îngrijorați prea mult” au scăzut cu 11 puncte procentuale (la 33%, de la 44% anul trecut).

Întrebați dacă Rusia trebuie să-și îmbunătățească relațiile cu Statele Unite și alte țări occidentale, 16% dintre ruși au răspuns negativ. Majoritatea respondenților (43%) au ales răspunsul „mai degrabă da”. De la 24% la 36% a crescut cota celor care consideră îmbunătățirea relațiilor ”necesară cu siguranță”.

În același timp, majoritatea cetățenilor ruși, pe tot parcursul anului au vădit stabilitate în percepția negativă fața de țările occidentale. 57% dintre respondenți au o părere „proastă” și „foarte proastă” despre Statelor Unite, 49% au o atitudine negativă față de țările Uniunii Europene; 60% dintre ruși urăsc Ucraina.

Directorul ”Levada Center”, Lev Gudkov, a comentat datele sondajului. ”Din cauza înrăutățirii situației economice, oamenii au început să experimenteze zilnic efectele sancțiunilor și contra-sancțiunilor. Nemulțumirea provocată de creșterea prețurilor, introducerea unor accize și taxe suplimentare, s-a tot acumulat în timp, fiind periodic compensată de ”fericirea” anexării Crimeei, campania prezidențială etc. Dar acum oamenii înțeleg tot mai puțin logica comportamentului autorităților și le este tot mai mult frică de război“ – a spus sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *