Sorina Pintea anunță: S-a hotărât  prelungirea scutirii de taxa clawback la produsele derivate din sânge şi plasmă și înființarea unui subprogram pentru persoanele cu autism

Guvernul a decis prelungirea duratei de scutire a plăţii taxei de clawback pentru produsele derivate din sânge şi plasmă de la doi la trei ani, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit agerpres.ro.

„Am hotărât prelungirea duratei de scutire a plăţii taxei de clawback pentru produsele derivate din sânge şi plasmă, astfel încât să nu mai avem discontinuităţi în aprovizionarea cu imunoglobulină, (…) deci am prelungit durata de scutire a clawback-ului de la doi la trei ani, începând din ianuarie 2018”, a precizat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a precizat că o altă măsură adoptată prin ordonanţa de Guvern vizează tratamentele în străinătate.

„Aşa cum ştiţi, pentru procedurile care nu se fac în spitalele publice din România Ministerul Sănătăţii aprobă un dosar pentru plecarea în străinătate a pacienţilor care au nevoie de aceste proceduri. Am considerat foarte util pentru pacienţi precizarea unei excepţii. Dacă aceste proceduri se realizează în România în sistemul privat, atunci acestea pot fi decontate pacienţilor care solicită aceste proceduri. Trebuie să ţinem cont de faptul că este foarte important pentru un pacient să i se vorbească în limba maternă, este foarte important să i se asigure suportul familiei, pentru că face parte din procesul de vindecare. Este o măsură despre care am vorbit din luna martie şi iată că am modificat Legea 95, Legea Sănătăţii, creând astfel premisele rezolvării acestei probleme”, a afirmat Sorina Pintea.

Ea a adăugat că o altă reglementare din ordonanţa adoptată de Guvern prevede că „medicii care lucrează în structurile de cercetare pot desfăşura activităţi medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”.
Potrivit Sorinei Pintea, în cuprinsul ordonanţei se regăseşte şi măsura referitoare la crearea „unui subprogram care să integreze toate serviciile care erau decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”, urmare a discuţiilor purtate în luna mai cu asociaţiile care se ocupă de pacienţii cu tulburări în spectrul autist.

„Prin această ordonanţă (…) modificăm legislaţia şi creăm astfel premisele legale înfiinţării acestui subprogram pentru persoanele cu tulburări în spectrul autist”, a afirmat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *