Sorina Pintea, discuție cu ministrul Fondurilor Europene pentru deschiderea unei linii de finanțare pentru domeniul psihiatriei

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avut o discuție cu ministrul Fondurilor Europene în vederea deschiderii unei linii de finanțare și atragerii de fonduri europene pentru domeniul psihiatriei, ramură care nu a beneficiat, până acum, de astfel de beneficii.

„În premieră, ministrul Sorina Pintea a avut o discuție cu ministrul Fondurilor Europene pentru deschiderea unei linii de finanțare și atragerea de fonduri europene și în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilități până în prezent”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

În cursul zilei de luni, Sorina Pintea a avut o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, ai asociațiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale, dar și cu medici care lucrează direct cu bolnavul, pentru identificarea măsurilor ce pot fi luate imediat, dar și pe termen mediu și lung în domeniul Psihiatriei.

În cadrul întâlnirii s-a stabilit că, deși legea sănătății mintale este bine structurată, are nevoie de modificări și actualizări punctuale care vizează internarea nevoluntară sau modalitățile de aplicare a normelor, mai spune comunicatul.

„Aștept concluziile discuțiilor dintre profesioniști și societatea civilă și voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecțiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală și devin cazuri sociale. De aceea susțin prima propunere făcută de specialiști care vizează înființarea, prin Ordin de ministru a unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanți ai mai multor ministere și instituții publice, cu putere de decizie, ca de exemplu Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe –CEDO care să elaboreze strategia și planul de măsuri și care să identifice toate soluțiile necesare domeniului”, a mai spus Pintea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *