Sorina Pintea promite o nouă lege a transplantului

 

 

Numărul donatorilor de organe a scăzut dramatic în România, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. În încercarea de a remedia acest lucru, ea a spus că se va forma un grup de lucru şi, în cel mult două luni, va exista un nou

“Din grupul de lucru vor face parte specialişti, pacienţi transplantaţi, donatori vii. (…) Ne-am orientat spre legea spaniolă, pe care noi o credem potrivită pentru România. (…) În 2014 în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 – 115, în 2016- 123, în 2017 – 65, iar până acum, în 2018 – 30. Eu zic că e foarte puţin. Activitatea de donare a scăzut foarte mult, dramatic, spun eu. (…)O parte din vină ne aparţine şi nouă autorităţilor, (…) ar fi trebuit să nu încetăm să susţinem această activitate. Ar fi trebuit să avem mai de mult o lege a transplantului, care să spună clar ce să se întâmple. Ar fi trebuit să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene, financiar vorbesc. Până la urmă şi asta e o problemă”, a declarant ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei “Ziua Donatorului de Organe”.

De asemenea, Sorina Pintea a precizat că, momentan, România nu este pregătită să respecte procedurile organzaţiei Eurotransplant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.