Soția lui El Chapo, Emma Coronel Aispuro, ar colabora cu autoritățile americane. Ea ar putea da informații despre fiii traficantului, care conduc acum cartelul Sinaloa

Autoritățile americane au anunțat victorioase recenta arestare a Emmei Coronel Aispuro, soția de 31 de ani a fostului lider al cartelului Sinaloa, Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera, dar unele surse spun că arestarea a fost aranjată, că femeia s-ar fi predat și că știa că va fi ridicată luni, pe Aeroportul Internațional Dulles de lângă Washington.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru VICE News că ar exista un acord de cooperare în baza căruia Coronel va furniza informații sau mărturii în schimbul clemenței în propriul caz.

Coronel a ajuns marți în instanță, avocații săi fiind de acord să rămână în închisoare pe perioada anchetei. Femeia este acuzată de mai multe infracțiuni asociate traficului de droguri și că și-a ajutat soțul să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate din Mexic, ma scrie sursa citată.

Avocatul lui Coronel, Jeffrey Lichtman, care a fost avocat principal în procesului lui El Chapo, a acuzat autoritățile federale de scurgeri de informații atunci când a fost întrebat despre versiunea predării.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze subiectul, la fel și un purtător de cuvânt al FBI, care se ocupă de cazul Coronel.

Procurorii federali au dezvăluit acuzațiile împotriva Coronel la doi ani după ce soțul ei a fost găsit vinovat de acuzații federale de trafic de droguri, arme și spălare de bani și condamnat la închisoare pe viață. Încă nu este clar de ce Coronel a fost reținută acum sau ce informații ar fi dispusă să ofere.

Chapo, în vârstă de 63 de ani, are împreună cu Coronel gemene de 9 ani. Nu se știe în grija cui au rămas fetele acum când ambii părinți sunt la închisoare.

La fel ca mama lor, gemenele s-au născut în California și dețin dublă cetățenie – americană și mexicană. Rudele lui Chapo nu au putut obține vize pentru a participa la procesul său din 2019 în SUA, dar Coronel a fost mereu în sala de judecată, iar fiicele lor au fost printre puținii vizitatori permiși în perioada de arest din New York.

Dacă s-a predat, Coronel va beneficia de o pedeapsă redusă pentru acuzațiile care i se aduc. Femeia riscă închisoare între 10 ani și pe viață și o amendă de până la 10 milioane de dolari.

În timp ce Coronel nu va putea fi folosită ca armă împotriva soțului ei, închis în Colorado, fiii adulți ai lui Chapo – Iván, Ovidio, Joaquín și Alfredo – care au au preluat de la tatăl lor o parte a cartelului Sinaloa și sunt căutați de autoritățile americane, ar putea avea de suferit.

Fiii lui Chapo – cunoscuți sub numele de Los Chapitos sau Los Menores – au aproximativ aceeași vârstă cu mama vitregă Coronel, cel mai mare fiind cu aproximativ șapte ani mai în vârstă decât femeia. Cel puțin în apararență relațiile dintre Coronel și Los Chapitos sunt cordiale.

În trecut, Coronel a negat orice implicare în activitățile ilicite ale familiei sale. În timpul procesului lui El Chapo, ea a acordat interviuri insistând că stilul ei de viață extravagant este susținut în mod legitim.

„Avem afaceri”, a declarat Coronel pentru Telemundo în decembrie 2018. „Nu pot vorbi despre ele pentru că mass-media transformă tot ceea ce spun într-un mare scandal … Dețin niște terenuri agricole, printre altele”, a spus ea.

Însă, conform documentelor, Coronel „era la curent cu transporturile de cocaină de mai multe tone, cu producția de heroină, cu transporturile de marijuana și cu tonele de metamfetamină”, introduse în SUA de cartelul soțului.

Un oficial de rang înalt al forțelor de ordine din SUA a spus pentru VICE News că arestarea lui Coronel „a fost plănuită mult timp și că nu nu a fost ceva care a apărut din senin”.

Coronel este a treia soție legitimă a lui Chapo. Lichtman, avocatul soților, a refuzat să spună dacă El Chapo a fost informat cu privire la arestarea soției sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *