Spania. Mai mulţi lideri separatişti catalani, condamnaţi la închisoare pentru tentativa de rebeliune din 2017

Curtea Supremă a Spaniei a anunţat luni sentinţe între 9 şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii duse în 2017 în Catalonia, relatează Reuters.

Nouă lideri separatişti din Catalonia au fost condamnaţi la închisoare pentru tentativa de a declara independenţa provinciei lor faţă de Spania prin referendum, un demers interzis de Guvernul de la Madrid şi declarat ilegal de justiţie.

Alţi trei acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor ajunge după gratii.

Cea mai grea pedeapsă, şi anume de 13 ani de detenţie, a primit-o fostul vicelider al Guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras.

Curtea Supremă a Spaniei nu a pronunţat condamnări pentru acuzaţia de rebeliune, cea mai gravă dintre toate.

Principala întrebare după anunţarea acestor sentinţe este cum vor reacţiona separatiştii catalani, care au promis până acum proteste paşnice.

În opinia lor, procesul a fost politic. Luni, fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a apreciat că sentinţele sunt „o atrocitate“. „Este timpul să reacţionăm (…) pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre, pentru democraţie, pentru Europa, pentru Catalonia“, a scris Puigdemont pe contul său de Twitter. După tentativa de separare de Spania, Carles Puigdemont a fugit din ţară. El locuieşte în prezent în Belgia şi nu face parte dintre cei 12 separatişti condamnaţi.

De cealaltă parte, Guvernul spaniol afirmă că a acţionat strict legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *