Specialiștii îl contrazic pe Trump. Pedeapsa cu moartea nu-i descurajează pe criminali

Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat recent pentru aplicarea pedepsei capitale în cazul persoanelor vinovate de ucideri în masă şi crime motivate de ură, însă eficacitatea unei astfel de măsuri este îndoielnică în contextul în care mulţi criminali au murit la locul faptei, indică un studiu realizat de agenţia The Associated Press.

Din 2006 şi până astăzi, mai bine de jumătate din autori crimelor în masă comise în SUA au murit la locul faptei, fie ucişi de alte persoane, fie s-au sinucis, potrivit unei baze de date întocmite de agenţia de ştiri The Associated Press, USA Today şi Universitatea Northeastern.

Psihologi şi oameni de ştiinţă care studiază efectele pedepsei capitale susţin că ucigaşii motivaţi de o ideologie probabil nu sunt descurajaţi de pedepse. Cei mai mulţi sunt dispuşi să moară sau înţeleg riscurile şi se pregătesc de posibilitatea că ar putea a muri în timpul atacurilor. Mai mult, unii îşi doresc faima pe care consideră că o execuţie ar putea să o aducă cauzei lor.

„De fapt, în cazul terorismului, ar putea fi chiar mai rău de atât pentru că există posibilitatea foarte reală de a crea martiri”, a declarat Gary LaFree, şeful Departamentului de criminologie şi justiţie penală la Universitatea din Maryland.

Donald Trump a făcut, luni, o serie de declaraţii pe tema pedepsei capitale după două atacuri armate ce au avut loc în weekend la Dayton, Ohio, şi El Paso, Texas, în urma cărora 31 de persoane şi-au pierdut vieţile. Se crede că autorul atacului armat de la El Paso a postat un mesaj rasist şi anti-imigraţie pe internet înainte de a comite crimele.

Trump a afirmat că a ordonat Departamentului Justiţiei să propună o modificare legislativă prin care indivizii „ce comit crime motivate de ură şi ucigaşii în masă să primească pedeapsa cu moartea, iar această sentinţă capitală să fie executată rapid, decisiv şi fără ani de întârzieri inutile”.

Însă efectul disuasiv al pedepsei capitale este de mai mult timp pus sub semnul întrebării. Câteva studii chiar au indicat că pedeapsa capitală nu generează o diminuare a criminalităţii.

De altfel, masacrul de la El Paso a avut loc deşi Texasul a aplicat pedeapsa cu moartea mult mai des decât oricare alt stat american, executând 108 deţinuţi din 2010 şi până astăzi.

Potrivit bazei de date AP/USA Today/Northeastern, care conţine 82 de crime în masă comise din 2006 şi până astăzi, 30 de criminali s-au sinucis, 16 au fost ucişi la locul faptei, 14 au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, 12 aşteaptă să fie judecaţi şi doar trei au primit sentinţa capitală. În cazul unui suspect au fost retrase acuzaţiile, iar alţi suspecţi au primit sentinţe mai puţin drastice.

Pedeapsa capitală la nivel federal a fost reintrodusă în anul 1988, însă rareori a fost pusă în aplicare, cel mai recent în anul 2003. De curând, procurorul general William Barr a ordonat Biroului Federal al Penitenciarelor să programeze din nou execuţii, începând din luna decembrie.

ONU îi transmite lui Donald Trump că pedeapsa cu moartea este inacceptabilă

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că pedeapsa capitală este inacceptabilă pentru orice crimă, ca răspuns la afirmațiile făcute de președintele american Donald Trump în urma atacurilor armate din SUA, scrie Mediafax, citând Dpa.

„O considerăm o pedeapsă unic de crudă și irversibilă, care nu are niciun loc în secolul 21”, a declarat purtătorul de cuvânt Rupert Colville.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *