Spectacol de unitate între Rusia și Occident în Republica Moldova

Tensiunile nu s-au domolit în Republica Moldova unde cele două guverne se bat cap în cap, scrie revista americană Foreign Policy. O soluție nu se întrevede, iar criza amenință să destabilizeze una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar care a generat adesea tot felul de surprize. De data aceasta, situația a generat un spectacol de unitate între Rusia și Occident, o raritate în Europa de Est.

Ministerul rus de Externe și Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru politică externă, au recunoscut guvernul de coaliție. Departamentul de Stat al SUA nu a sprijinit noul guvern, ci a cerut reținere și dialog. Într-o țară profund divizată de întrebarea dacă să o ia spre vest sau spre est, coaliția, surprinzătoare, a fost interpretată de către experți ca o încercare de a pune geopolitica deoparte pentru a aborda problemele interne presante. Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, a declarat că „oamenii s-au săturat să vadă corupția și guvernarea defectuoasă împinsă sub covor în lupta cu Rusia“, spune Balazs Jarabik, expert la Carnegie Endowment for Peace International.

În ciuda faptului că Europa și Rusia sprijină noua coaliție, Kulminski spune că este puțin probabil ca Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, să renunțe, pentru că dacă formațiunea sa ar pierde puterea, el ar putea face obiectul unei urmăriri penale pentru corupție. „Pentru el este într-adevăr o luptă de viață și de moarte, nu mai este o luptă politică. Este o bătălie existențială pentru supraviețuire“, a spus Kulminski. Cât despre mâna întinsă de Rusia UE în Moldova, Denis Cenușă, cercetător la Universitatea din Giessen, Germania, este de părere că Moscova a fost motivată de interese proprii și nu pentru că ar fi îngrijorată de soarta moldovenilor. Dar, experții sunt sceptici însă că această coaliție are un viitor pe termen lung, dar cred că ar putea aborda pe termen scurt unele dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țara.

Și „Le Monde“ scrie că nu ar trebuie subestimată capacitatea de rezistență a lui Vladimir Plahotniuc. Acesta a mobilizat duminică instrumentul său favorit: o Curte Constituțională perfect docilă, care a invalidat acordul de coaliție sub un pretext fals și l-a îndepărtat din funcție pe Igor Dodon. Președintele interimar, premierul Pavel Filip, un susținător loial al lui Plahotniuc, a dizolvat imediat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate. Chiar dacă s-a clasat al treilea în alegerile legislative, Partidul Democrat este de fapt depozitar al tuturor puterilor. Chiar cu totul izolat, Plahotniuc nu pare gata să renunțe la putere, iar disperarea lui ne poate face să ne temem de tot ce poate fi mai rău.

Pavel Filip, prim-ministrul din cadrul vechiului Guvern al Republicii Moldova, a declarat, ieri, că nu va transfera puterea Guvernului condus de Maia Sandu, ci doar unui Guvern legitim, conform site-ului deschide.md. „Nimeni nu se ţine de funcţii. Cu toţii suntem gata să părăsim fotoliile în care ne aflăm, dar Guvernul trebuie transmis unui alt Guvern care este legitim”, a declarat Pavel Filip. Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova a transmis că deciziile emise de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care stabilesc neconstituţionalitatea acţiunilor parlamentare din ultimele zile, trebuiesc respectate.

Premierul noul guvern de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat într-un interviu publicat pe blogurile Adevăvărul că guvernul pe care îl conduce este unul proeuropean, chiar dacă a fost votat inclusiv cu voturile socialiştilor.

„Toate angajamentele noastre rămân aceleaşi. Acordul de Asociere stă la baza activităţii programului guvernului. Oficialii europeni şi-au exprimat deja sprijinul pentru acest guvern, pentru că ei ştiu care sunt intenţiile noastre şi au toată certitudinea că noi vom continua parcursul european.

Există riscuri. Există riscul că vom pierde sprijinul în Parlament la un moment. Ne-am asumat aceste riscuri pentru că nu se mai putea tolera regimul Plahotniuc, un regim total antidemocratic, care a anulat alegeri, care a schimbat sistemul electoral şi a terorizat oamenii, indiferent dacă vorbim de primari, funcţionari publici, oameni de afaceri. Care se face vinovat de scheme de corupţie, cum nu s-a mai auzit în Republica Moldova. Nu poţi face integrare europeană în aceste situaţii.

Noi ne-am asumat acest risc ca să încercăm să dezoligarhizăm ţara şi, evident, să mergem la cetăţeni şi să încercăm să îi convingem cu nişte alegeri libere şi corecte că totuşi modelul european de dezvoltare este cel mai potrivit. Evident că cetăţenii vor decide ce este mai bine pentru ei“. Mai Sandu a ținut să clarifice lucrurile și despre informațiile apărute privind înțelegerile președintelui Igor Dodon cu trimisul Moscovei Dmitri Kozak, privind un plan de federalizare al Republicii Moldova.

„Nu am avut nicio discuţie, nu a fost nicio condiţie pusă pe federalizare. Dimpotrivă. La întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentantul Federaţiei Ruse, Kozak, i-am spus foarte clar că noi suntem împotriva federalizării şi că nu o să acceptăm niciodată acest lucru. Că noi suntem pentru retragerea trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Da, cred că se pot face eforturi pentru a îmbunătăţi relaţiile economice şi comerciale cu Rusia. Dar în raport cu perspectiva europeană a Republicii Moldova nu facem niciun pas înapoi“, a subliniat Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *