Speriate de sprijinul primit din partea ziariștilor și a opiniei publice, autoritățile ruse renunță la ancheta împotriva jurnalistului Ivan Golunov

Toate acuzaţiile împotriva jurnalistului rus de investigaţie Ivan Golunov au fost retrase, a informat ministrul rus de Interne Vladimir Kolokoltsev, conform BBC.

Golunov fusese pus sub acuzare pentru trafic de droguri, însă avocaţii săi au susţinut că drogurile au fost plasate asupra sa.

Kolokoltsev a declarat că „nu a fost dovedit că el ar fi vinovat” iar cei doi ofiţeri care l-au arestat au fost suspendaţi.

Decizia a venit după „teste genetice şi medico-legale, luarea de amprente”, a precizat Kolkoltsev.

„Va fi eliberat de sub arest la domiciliu astăzi, toate acuzaţiile au fost retrase”, a adăugat el.

Anunţul a venit după ce Golunov a beneficiat de o susţinere fără precedent din partea presei din Rusia.
Trei ziare ruse importante – Kommersant, RBK şi Vedomosti – au avut prima pagină aproape identică pentru a-şi arăta susţinerea faţă de el.

Cele trei ziare, printre cele mai respectate din ţară, au avut o primă pagină pe care scria „Eu/Noi suntem Ivan Golunov”. De asemenea, a fost publicat un editorial comun în care se cere o investigaţie transparentă privind acuzaţiile aduse lui Golunov.

Această decizie face parte dintr-un val de solidaritate fără precedent din partea jurnaliştilor ruşi, dar şi a persoanelor de cultură din Rusia. privind arestarea lui Golunov, care a fost interpretată ca o încercare de a-l reduce la tăcere şi a-i opri investigaţiile privind corupţia în rândul oficialilor de rang înalt.

Chiar şi jurnaliştii angajaţi la presa de stat i-au luat apărarea lui Golunov, zeci dintre ei semnând o scrisoare deschisă prin care cer ca acuzaţiile să fie retrase.

NTV, un post de televiziune de obicei loial Kremlinului, şi-a arătat îngrijorarea. „Acesta este un test pentru noi toţi. Depinde de noi ce fel de ţară vom avea”, a afirmat prezentatoarea Irada Zeinalova la un buletin de ştiri.

Reporterul, care lucra pentru site-ul leton Meduza, a fost arestat joi însă a fost eliberat duminică şi plasat în arest la domiciliu.

Avocatul său susţine că lui Golunov i-au fost plantate droguri, acuzaţie negată de autorităţile ruse. Meduza susţine că Golunov, în vârstă de 36 de ani, „este persecutat din cauza activităţii sale jurnalistice”.

Golunov urma să se întâlnească cu un alt jurnalist joi, când a fost oprit şi percheziţionat de poliţişti. Ei susţin că au găsit mefedronă în rucsacul său şi că la o percheziţie ulterioară a apartamentului său au fost găsite mai multe droguri şi cântare, indicii că el ar face trafic.

La prima vedere, arestarea jurnalistului de investigaţie Ivan Golunov ar putea părea doar una dintre numeroasele atacuri asupra presei libere din Rusia. Reporterul a fost pus sub acuzaţie săptămâna trecută pentru trafic de droguri, acestea fiind complet fabricate, potrivit unor cunoscători ai cazului, scrie CNN.

Cu toate acestea, răspunsul lumii cu privire la încarcerarea jurnalistului, a surprins oficialii de la Kremlin, informează CNN.

Pentru început, arestarea lui Golunov a stârnit un val de solidaritate din partea cominutăţii de jurnalişti. În decursul weekendului, reporterii din Rusia au protestat în faţa sediului Ministerului de Afaceri Interne, din Moscova. Protestele au continuat până luni seara.

Protestele au fost spontane şi complet neaşteptate pentru o ţară în care discursul politic este foarte controlat. Organizaţiile de presă din Rusia, cele independente cât şi cele pro-Kremlin, au susţinut cauza lui Golunov.

Trei ziare importante din Rusia şi-au arătat sprijinul, luni, prin publicarea unor ediţii indentice, pe prima pagină fiind titlul „Eu sunt/ Noi suntem Ivan Golunov”. Fraza este reminescentă cazului „Je suis Charlie”, sloganul devenit viral după atacul armat din 2015, de la sediul ziarului satiric Charlie Hebdo, din Franţa.

La fel de surprinzător a fost şi sprijinul din partea vedetelor şi artiştilor din Rusia. Numeroase celebrităţi ruseşti au postat filmări prin care cereau eliberarea lui Golunov, susţinând că acest caz reprezintă un test important pentru legea din ţară.

„Este crucial ca Ivan Golunov să fie eliberat, nu doar pentru el şi familia sa”, a spus rapper-ul Oxxxymiron (Miron Fedorov). „Este crucial pentru întreaga societate şi pentru noi toţi. În cazul în care curajul va continua să fie pedepsit, iar tirania va fi lăudată, niciunul dintre noi nu are viitor”, continua vedeta.

Muzicianul Andrei Makarevici, veteran al rock-ului din Rusia, a înregistrat o filmare în care îşi anunţă sprijinul pentru jurnalist, susţinând că „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca această oroare să ia sfârşit”. Trupa lui era programată să susţină un concert în Piaţa Roşie din Moscova pentru a sărbători Ziua Naţională a Rusiei, dar acesta a fost anulat, după ce muzicianul a primit un „telefon”, scrie acesta pe Facebook.

Numeroase persoane publice şi-au arătat sprijinul pentru jurnalist. Fekla Tolstoy, o personalitate TV, s-a inspirat din scrierile lui Lev Tolstoi pentru a explica motivele pentru care acest caz înseamnă aşa de mult pentru ruşi.

„Nu este doar cel mai recent atac asupra dreptului de liberă exprimăre, este şi un semnal pentru noi: oricine poate fi arestat”, a spus femeia. „Nu putem accepta acest lucru”, a adăugat Fekla Tolstoy.

Ivan Golunov este cunoscut pentru investigaţiile sale ample privind crimele şi corupţia din Moscova. Printre altele, jurnalistul a cercetat modul în care membri ai familiei primarului adjunct din Moscova au cumpărat nouă apartamente de lux în decurs de o singură zi.

Forţele de ordine din Rusia au fost criticate pentru corupţie, iar felul în care a fost tratat cazul a amplificat suspiciunile că acuzaţiile împotriva jurnalistului ar fi false.

Golunov a fost arestat joi şi acuzat de intenţia de vânzare de droguri în cantintăţi mari. Poliţia a publicat imagini din interiorul apartamentului jurnalistului care arătau un laborator de droguri, dar mai târziu au retras informaţiile, susţinânc că majoritatea imaginilor nu erau din locuinţa lui Golunov.

Chiar şi oficialii de la Kremlin au recunoscut informaţiile contradictorii prezentate în acest caz.

„Am fost atenţi la rectificările care au fost publicate şi ştim că există anumite chestiuni care trebuie clarificate”, a declarant Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.
Angajatorul acestuia, Meduza, precum şi alte publicaţii au pus la îndoială acuzaţiile şi au criticat tratamentul primit de acesta în custodia poliţiei.

Medicul care l-a examinat pe jurnalist în custodia poliţiei a spus că acesta suferise o contuzie, coaste rupte şi prezenta vănătăi.

Golunov, vizibil emoţionat, a vorbit în instanţă. „Este foarte greu, este ca un film”, a spus înainte să înceapă să plângă. „Nu credeam că voi fi martor la propria mea înmormântare”, a adăugat acesta.

Suporterii jurnalistului ar avea programat un mars în centrul Moscovei pentru miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *