Spital privat – stat. Cum câștigă medicina privată lupta cu cea de stat. ”Lacuna mare” din sistemul medical românesc  

 

Doctorul cardiolog Wargha Enayati, fondatorul rețelei Regina Maria, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate”, realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, despre evoluția medicinii private în România.

 

”Deocamdată medicina privată este încă foarte la început. Dacă comparăm și partea de spitalizari, și partea pe tot teritoriul României este încă foarte mic. În București suntem bine dezvoltați, într-adevăr, dar în provincie încă e mult de lucrat. În același timp, totuși, comparând cu toate țările est-europene, România este vârful de lance în medicina privată, urmată de Polonia. E o evoluție spectaculoasă. Sigur, cauzele sunt diferite, sigur că și această discrepanță mare între sistemul privat și de stat a ajutat privatul. Și modelul de abonamente medicale în sistemul privat a ajutat mult, un sistem în care nu există intermediari a asigurărilor de sănătate, și atunci e o legătură directă între furnizori și pacient prin aceste abonamente și banii rămân în sistem. Așa s-a putut dezvolta sistemul privat foarte bine.”, a spus medicul la DCNews.

Acesta a discutat și despre numărul în creștere al românilor care apelează la serviciile medicale ale clinicilor din afara țării.

”Aici avem o lacună mare. Cele mai multe totuși legate de oncologie, și nu pentru că nu avem lucrurile puse la punct, ci pentru că infrastructura nu funcționează și pacientul trebuie să meargă undeva pentru partea de radioterapie, undeva pentru chimioterapie, undeva pentru consultul medicului, o parte la stat, o parte la privat, laboratorul e aici, biopsia o faci acolo, imagistica faci în altă parte, asta e problema noastră, că nu sunt toate înglobate.”, spune fondatorul rețelei Regina Maria.

 

SURSA. DCNEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *