Stafilococul auriu lovește, din nou, la Maternitatea Giulești. Trei bebeluși născuți acolo, internați la Spitalul Grigore Alexandrescu

După ce, anul trecut, 45 de bebeluși au fost infectați cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești, iată că evenimentul, din păcate, se repetă și alți trei bebeluși, născuți în aceeași unitate medicală au fost internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu în perioada Paștelui, iar la acesta moment mai este internat unul dintre ei. La sfârșitul lui 2018, internările au fost suspendate pentru 90 de zile și s-a făcut dezinfecție la Maternitatea Giulești, dar povestea pare fără sfârșit.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat prezența stafilococului auriu în cazul a doi copii născuți la Maternitatea Giulești, însă a menționat că momentan au loc verificări, fapt pentru care nu se poate pronunța în cazul provenienței bacteriei.

Începând de miercuri și până în 15 mai, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică București, însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile, vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a solicitat maternității să transmită informații referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Au fost solicitate date și despre măsurile luate pentru „investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii născuți în perioada 25 martie – 30 aprilie”, precum și rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secțiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare și biberonerie, precum si rezultatele testării personalului privind portajul.

Ministerul Sănătății mai spune că Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” a solicitat Direcției de Sănătate Publică date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25martie-30 aprilie, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

În urma testărilor efectuate, la finalul anului 2018, după infectarea a 45 de bebeluși, 27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu.

Sorina Pintea anunța atunci că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății preciza că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *