Stare de alertă sanitară pentru 30 de zile în sectorul 1 din cauza tonelor de gunoaie!

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat vineri că a fost aprobată declararea stării de alertă în Sectorul 1.

Potrivit documentului transmis de Comitetul local pentru situații de urgență, în Sectorul 1 ar fi 2.700 de tone de gunoi neridicat. Este ceea ce se numește gunoi stradal. Adică orice, de la resturi de mâncare la moloz, cauciucuri uzate și crengi de copaci. Oamenii le aruncă la colțurile străzilor, iar firma de salubritate, aflată în conflict cu primăria, nu le mai ridică de la începutul lunii iunie.

„Prefectul e abilitat să aprobe sau să respingă cererea Comitetului local pentru situații de urgență. Pentru asta, trebuie să mă consult cu aparatul de specialitate și cu autorităățiile din domeniu: DSP, Garda de mediu, Agenția de protecție a mediului. Lucru pe care îl fac, am transmis deja către aceste instituții. La 11 avem întâlnire”, a spus Alin Stoica.

Nu s-au găsit soluții

Întrebat dacă problema nu se poate rezolva fără starea de alertă, prefectul a spus: „La asta ne uităm, dacă sunt metode alternative de rezolvare”.

„Așa cum la începutul lunii trecute a există o metodă alternativă de rezolvare, adică gunoiul menajer, produs de populație și agenții economici e colectat și transportat la stațiile de sortare, acum ne uităm și la problema gunoaielor necontrolate, adică cele rezultate din activitatea ilegală a cetățenilor iresponsabili, care aruncă gunoaie pe stradă, în loc să facă contract separat pentru gestionarea deșeurilor care provin din construcții, de exemplu.

Teoretic, cetățeanul care își renovează apartamentul trebuie să plătească separat pentru preluarea deșeurilor. Unii n-o fac și aruncă gunoiul pe stradă. Acest gunoi trebuie gestionat de autoritatea publică locală, împreună cu firma de salubrizare, dar asta generează costuri suplimentare pentru autoritatea locală. Aici e al doilea blocaj, diferendul dintre cele două părți”, a spus Stoica.

„Inabilitatea celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni, au generat această situație. Vom analiza dacă se poate rezolva situația alternativ, fără a declara starea de alertă. Dacă nu se poate, vom da curs cererii”, a adăugat prefectul.

El a explicat că în starea de alertă „se pot lua măsuri pctuale, care să rezolve amenințarea, aceasta fiind acumularea de deșeuri. Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate. Dar asta nu rezolva problema între autoritate și firma de salubrizare, problema contractuală. Aceasta nu se poate rezolva decât în instanță sau pe cale amiabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *