Statele blatice vor să obțină despăgubiri pentru ocupația sovietică

Ministrul leton al Justiției, Dzintars Rasnačs, și omologul său estonian, Urmas Reinsalu, au anunțat că intenționează să obțină despăgubiri pentru ocupația sovietică la care a fost supusă țările lor.

Cei doi oficiali susțin că bună de plată ar trebui să ie Rusia, succesoarea de drept a Uniunii Sovietice, cea care a ocupat locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU și a moștenit întregul arsenal nuclear.

Intenția este conținută într-o declarație comună a celor doi oficiali, care a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiției de la Tallin. Decizia a fost luată în urma unei întrevederi între cei doi oficiali.

În anul 2016, o comisie specială creată în Letonia a prezentat un raport în care se spune că în timpul ocupației sovietice economia letonă a suferit pierderi de peste 185 de miliarde de dolari, iar pierderile demografice și ecologice depășesc alte câteva zeci de miliarde de dolari.

În 2015, miniștrii Justiției din cele trei țări baltice – Letonia, Estonia și Lituania – au semnat o Declarație în care se angajează să se susțină reciproc în demersurile privind obținerea despăgubirilor pentru ocupația sovietică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *