Statul a decis cine trăiește și cine nu? CNAS are fonduri pentru 20 de bolnavi, din cei 54, care suferă de amiotrofie spinală

 

Joi, 19 octombrie, în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-au adunat pacienți cu amiotofie spinală și aparținători ai acestuia, cerând, disperați să primească medicamente. Practic, cerând să le fie respectat dreptul la viață.

Într-o postare, pe pagina personală de facebook, jurnalista TVR Emanuela Schweninger a făcut o postare ce se dorește un semnal de alarmă în această situație disperată: “Ministerul a introdus tratamentul pentru acești pacienți pe lista celor compensate și gratuite. Și CNAS și MS au trimis atunci comunicate de presă. Prin vară, ministrul a spus că așteaptă rectificarea. Undeva, lucrurile s-au blocat. CNAS susține că doi bolnavi au primit tratament. Doi! Restul, nu. E la protest o fetiță în scaunul cu rotile care are în mâini un carton pe care scrie “vreau să primesc Spinraza în țara în care m-am născut”. Multe familii s-au mutat în străinătate cu pruncii lor ca să le dea o șansă la viață. NU e normal! Asociația pacienților spune că trei copii sunt acum în stare critică. Viviana, de 8 ani e internată în secția de terapie intensivă a Spitalului de Pediatrie din Cluj, Matei are 6 luni și e internat în secția ATI a Spitalului Grigore Alexandrescu București iar Ștefan are tot 6 luni și e în spitalul din Oradea. Au nevoie urgent de tratament cu medicamentul Spinraza. O doză costă 70.000 de euro. Ce familie își poate permite?

Sunt foarte furioasă! Mă întreb dacă își mai umilește vreun stat bolnavii, cele mai vulnerabile ființe, practic, în halul ăsta!

Update: Președintele CNAS le-a transmis că sunt fonduri doar pentru 20 de pacienți. Ei sunt 54!”.

Sursa foto: Facebook/Emanuela Schweninger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *