Statul, disperat să împrumute încă un miliard de euro pentru pensii, salarii și finanțarea deficitului

Ministerul Finanțelor vrea să împrumute în octombrie 4,7 miliarde de lei de pe piața internă, ceea ce face din octombrie cea mai încărcată lună din acest an, după ianuarie, transmite profit.ro.

În acea lună, însă, conform datelor analizate de Profit.ro, deși statul a anunțat o sumă mai mare, a atras doar o parte din bani. Acum, Guvernul este rămas în urmă cu împrumuturile, astfel că trebuie să înghesuie pe final de an emisiuni de obligațiuni în lei și euro pentru a asigura fondurile necesare rostogolirii datoriei și finanțării deficitului bugetar.

„Suma (din octombrie, n.r.) este în linie cu așteptările pieței, având în vedere necesarul mare de finanțare al Guvernului pe final de an, dar concentrarea emisiunilor pe maturități mai mari ar pune dificultăți și depinde de sentimentul la nivel global, întrucât cererea pentru maturități mari este susținută, în mod obișnuit, de investitorii străini. Desfășurarea cu regularitate de operațiuni repo de către Banca Națională a României pare esențială pentru succesul planului de emisiune de titluri al Ministerului Finanțelor”, afirmă, într-o notă către investitori și analiști, economistul șef al ING Bank România.

În primele nouă luni ale anului statul a împrumutat aproximativ 10 miliarde de euro, 45 de miliarde de lei.

 

Sursa foto: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *