Statul francez, condamnat să plătească 10 milioane de euro pentru că a fost incapabil să reducă poluarea aerului

Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa, a condamnat statul francez să plătească 10 milioane de euro pe motiv că nu a luat «măsuri suficiente» pentru a ameliora calitatea aerului. Suma record ar putea fi reînnoită peste 6 luni dacă decizia nu este pe deplin aplicată.

După un deceniu de avertismente, semnale de alarmă, puneri în gardă, şamd. date de diverse instanţe, printre care Comisia europeană, sancţiunea pecuniară a venit în fine. In premieră, guvernul de la Paris va trebui să plătească 10 milioane de euro din cauza incapacităţii sale de a reduce poluarea aerului sub normele sanitare maxime admise, notează RFI.

Această amendă-record a fost anunţată miercuri 4 august de Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa. Instanţa îşi justifică hotărârea prin «gravitatea consecinţelor în termeni de sănătate publică şi din cauza urgenţei care decurge de aici.»

Decizia este rezultatul unei proceduri lansate acum 6 ani de ONG-ul Les Amis de la Terre. Aceasta cerea aplicarea unei directive europene din 2008 privind calitatea aerului. Astfel, pentru dioxidul de azot, emis mai ales de traficul rutier, praguri maxime trebuiau să fie respectate încă din 2010. In materie de particule fine PM10, ele trebuiau reduse chiar din 2005.

În 2017, Consiliul de stat ordonase guvernului să ia toate măsurile necesare pentru a reduce concentraţiile «într-un răgaz de timp cât mai mic posibil». Trei ani mai târziu, în iulie 2020, se estimează că guvernul nu a pus în practică planuri adecvate. Opt oraşe, printre care Paris, Marsilia şi Strasbourg – sunt mai departe în zona roşie. Consiliul de stat fixează atunci un ultimatum. Ii dă guvernului 6 luni ca să se conformeze, cu riscul de a primi o amednă de 10 milioane de euro la fiecare semestru. Prima factură piperată a venit aşadar acum pe masa premierului Jean Castex. A doua poate urma peste 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *