Statul Major al Ucrainei: Propaganda rusă vorbeşte despre sfârşitul războiului până la 9 mai

Vladimir Putin vrea să declare sfârşitul războiului în Ucraina până la 9 mai, zi în care Rusia sărbătoreşte anual cu mare pompă victoria împotriva naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, propaganda rusă „impune ideea că războiul trebuie să se încheie înainte de 9 mai 2022”, iar informaţii în acest sens sunt transmise şi soldaţilor ruşi.

Intenţia lui Putin este de a adăuga un nou „triumf” armatei ruse şi de a-l lega de ziua de 9 mai, sinonimă în Rusia cu victoria în aşa-numitul „Marele Război pentru Apărarea Patriei”. În Occident, victoria împotriva lui Hitler este comemorată în ziua de 8 mai şi constituie un prilej de reflecţie asupra atrocităţilor, spre deosebire de Rusia, care are propria dată asupra învingerii Germaniei naziste şi propria abordare, una de plasare în centrul forţelor învingătoare şi de stimulare în acest fel a patriotismului.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a susţinut că prima fază a „operaţiunii speciale” din Ucraina, aşa cum este numit de Kremlin războiul din ţara vecină, este aproape de final, iar eforturile vor fi axate de-acum încolo pe „eliberarea”, adică ocuparea, regiunii Donbas, unde există două entităţi separatiste proruse.

Acest anunţ pare să indice că Rusia ar putea trece la un obiectiv limitat după ce s-a confruntat cu o rezistenţă acerbă din partea armatei şi populaţiei ucrainene.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, separatiştii proruşi şi soldaţii ruşi controlează acum 93% din regiunea administrativă Luhansk şi 54% din regiunea administrativă Doneţk, care formează împreună regiunea geografică şi culturală Donbas.

Moscova ar fi luat în considerare două opţiuni în cazul războiului împotriva Ucrainei: una limitată la Donbas şi cealaltă pe întreg teritoriul Ucrainei.

Numeroşi experţi militari sunt de părere că Putin este nevoit să-şi limiteze ambiţiile în cazul Ucrainei, ţinând cont de pierderi – 20 din cele 120 de batalioane mobilizate – şi rezistenţa de la faţa locului.

Dar serviciile secrete occidentale avertizează că nu este exclus ca acest anunţ să facă parte dintr-un truc în vederea încercuirii forţelor ucrainene în estul ţării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *