Statul se împrumută ca să poată plăti pensii și salarii, Vâlcov încurajează oamenii să renunțe la pensiile private

Adevăratul premier al României, condamnatul penal pentru corupție Darius Vâlcov, laudă „randamentul” pe care pensiile de stat l-au avut în 2018 și îi încurajează pe români să își transfere banii de la pensiile private la stat. Asta în condițiile în care România se împrumută lunar cu peste un miliard de euro pentru a putea să plătească pensii și salarii, iar bugetul pe 2019 nu poate fi prezentat Parlamentului pentru că nu există surse de finanțare pentru toate angajamentele asumate.

„Vor putea să-şi retragă banii, dar doar către Pilonul I de pensii. În momentul retragerii, banii din Pilonul II rămân la Pilonul II, nu vor fi mutaţi şi banii la Pilonul I. Începând de anul viitor, de când noua lege a pensiilor va fi aplicată (n.red. – din septembrie 2019), ne vom afla în situaţia în care o parte dintre cetăţeni vor avea o contribuţie de 25%, integrală la Pilonul I, iar altă parte va avea 21,25% la Pilonul I şi 3,75% la Pilonul II. Randamentul celor 3,75% la Pilonul II este, anual, de aproximativ 3-4%. Dincolo, câştigul, care poate fi obţinut din cei 25% la Pilonul I sau 21,25% pentru cei care au şi Pilonul II, creşte mult mai alert, pentru că, anul viitor, punctul de pensie creşte cu 15%, peste doi ani cu 40%. Atunci, s-ar putea ca românii să înţeleagă că partea pe care o virează creşte mai puţin, creşte cu 3-4%, iar partea virată către stat creşte cu 15%, respectiv 40%. Atunci, cei care vor dori ca întreaga contribuţie să meargă la creşterea, că nu este randament, care este anunţată şi votată în Pilonul I de pensii de 15-40% se vor retrage de la Pilonul II şi se vor duce la Pilonul I. Cei care nu vor avea încredere în Pilonul II, Pilonul I şi vor dori să-şi menţină ouăle în două coşuri vor păstra banii şi în Pilonul II”, a explicat Darius Vâlcov, în cadrul unor declaraţii de presă citat de Mediafax.

Pentru a încuraja trecerea la Pilonul I nu va fi plătit niciun comision. „Din momentul în care faceţi cererea (n.red. – de retragere de la Pilonul II), banii vă rămân în Pilonul II, îi veţi lua, când veţi ieşi la pensie, iar pentru Pilonul I veţi avea o contribuţie de 25%”, a completat Vâlcov.

Cererea va putea fi depusă doar de către cei care au contribuit minimum cinci ani la Pilonul II de pensii.

„Pentru că vorvbim de administrarea a zece miliarde de euro (n.red. – nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii, în ultimii 11 ani), am solicitat ca, într-un termen de un an, aceste societăţi să ajungă la un capital social după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor administrate; dacă administrează fonduri între 100 şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%”, a precizat Vâlcov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *