Steve Bannon vine în Europa pentru a-l combate pe George Soros, cu ajutorul formaţiunilor populiste de dreapta

Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Donald Trump, va crea o fundaţie în Europa pentru a sprijini aici formaţiunile populiste de dreapta, scrie Daily Beast, preluat de AFP.

Apropiat de extrema dreaptă americană, Bannon a mărturisit publicației americane că în primă fază se va concentar pe alegerile europarlamentare de anul viitor.

În mod simbolic, cartierul general al organizaţiei sale denumite „Mişcarea“ ar urma să fie stabilit chiar la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. El are în vedere ca înaintea europarlamentarelor să angajeze zece persoane.

„Mişcarea“ va fi în măsură să întocmească sondaje şi să ofere sfaturi şi opinii personalităţilor din dreapta eşichierului politic care nu dispun de organizaţii suficient de rodate pentru a putea oferi susţinere.

Obiectivul lui Steve Bannon este clar, şi anume să rivalizeze cu fundaţia miliardarului american George Soros, Open Society, considerată ca fiind mai degrabă de stânga.

„Soros este genial“, spune Bannon. „Este diavolul, dar este genial“, subliniat Bannon.

Fost şef al portalului de extremă dreapta Breitbart, Steve Bannon a fost la Londra în timpul recentei vizite a preşedintelui Donald Trump în Europa, conform unor relatări din presă. El ar fi stat acolo într-un hotel de cinci stele, unde a primit reprezentanţi ai mişcărilor de dreapta din Europa.

Rezultatele alegerilor desfăşurate în statele UE, în special realegerea lui Viktor Orban în Ungaria sau venirea la putere în Italia a formaţiunii de extremă dreapta Liga alături de populiştii din Mişcarea 5 Stele, par să-l încurajeze pe fostul consilier al lui Trump.

„Italia este inima vie a politicii moderne (…) Dacă merge acolo, poate să meargă oriunde“, crede Steve Bannon, pledând pentru „state-naţiune individuale, cu propriile lor identităţi şi propriile lor frontiere“.

Steve Bannon, fostul strateg-şef al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, înlăturat de la Casa Albă în vara anului trecut, mai fost în Europa și în mai, după vizita făcută în martie în Elveţia, într-un tur care sugerează că are planuri mari pentru mişcarea populistă pe care o percepe de multă vreme ca fiind transatlantică.

Adversar declarat al sistemului, Steve Bannon, fost bancher la Goldman Sachs, a pledat la Praga, pentru revolta clasei muncitoare, scrie „Washington Post“.

La Budapesta a ţinut un discurs la invitaţia mai multor grupuri care-l sprijină pe premierul Viktor Orban, al cărui partid – Fidesz – se poziţionează ferm împotriva migraţiei.

Dacă în ultima perioadă planurile nu i-au mers prea bine în Statele Unite, Bannon, un personaj controversat ca urmare a vederilor sale radicale, începe să aibă un succes tot mai mare în Cehia, Ungaria şi Italia.

Steve Bannon, fost ofiţer în Marina Statelor Unite, fost bancher în cadrul Goldman Sachs, producător de filme la Hollywood şi eminenţa cenuşie a ultimilor ani din spatele publicaţiei conservatoare Breitbart, a fost numit în 2015 de Bloomberg drept „cel mai periculos agent politic din America“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.