Stoltenberg: NATO pregăteşte cel mai amplu exerciţiu de după Războiul Rece. Rusia anunță că va răspunde
Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte unul din „cele mai ample exerciţii din ultimii ani“, ce va avea loc în nordul Norvegiei, între 25 octombrie şi 7 noiembrie, şi la care vor participa 45.000 de militari, a anunţat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa.
Exerciţiul defensiv, intitulat Trident Juncture, are la bază un scenariu „fictiv, dar realist“, ce simulează un răspuns colectiv al NATO la un atac armat împotriva unuia din aliaţi, a explicat Stoltenberg.
Exerciţiul va fi cel mai amplu desfăşurat de Alianţă de la sfârşitul Războiului Rece.
Pe lângă trupe din cele 29 de state membre, precum şi din ţările partenere Suedia şi Finlanda, Trident Juncture va implica 150 de avioane de luptă, 60 de nave şi 10.000 de vehicule, a precizat secretarul general.
Responsabilul NATO a afirmat că Trident Juncture nu este îndreptat împotriva unei ţări anume. „Exerciţiul este defensiv“, a subliniat el, menţionând că Rusia a fost invitată să trimită observatori.
Manevrele Trident Juncture, programate de mai multă vreme, vor avea loc într-o perioadă de tensiuni sporite cu Rusia, declanşate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi de rolul Moscovei în criza din estul Ucrainei, unde este acuzată că îi sprijină pe separatişti.
În luna august, Rusia a organizat ample manevre militare în estul ţării, la care a anunţat că au participat 300.000 de militari.
Reacția Rusiei
Rusia va lua măsuri de răspuns pentru a-şi asigura propria securitate faţă de consolidarea prezenţei NATO în nordul Norvegiei, unde Alianţa a anunţat exerciţii de amploare, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, ciată de agenţia de presă (oficială) rusă TASS.
La Moscova „nu trece neobservată amplificarea activităţii militare şi politice a NATO în regiunea arctică, în special în imediata vecinătate a Rusiei în nordul Norvegiei“, a afirmat Zaharova.
„Încălcând toate tradiţiile de bună vecinătate testate în timp şi contrar politicii conducerii norvegiene încă din perioada Războiului Rece privind autolimitarea, în sensul de a nu permite baze pe teritoriul norvegian pentru forţele armate ale puterilor străine până când Norvegia nu este atacată sau ameninţată de un atac, Oslo s-a angajat într-o cursă de militarizare a latitudinilor nordice fără precedent“, susţine purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
„În seria de măsuri recente neprietenoase ale Norvegiei figurează acceptul ei pentru dublarea contingentului de puşcaşi marini americani deja prezenţi pe teritoriul său, de la 330 la 700 de persoane, prelungirea cu cinci ani a prezenţei, prin rotaţie, a acestora, o prezenţă devenită practic permanentă, extinderea ariei desfăşurării lor în nordul ţării, desfăşurarea la sfârşitul lunii octombrie în apropierea frontierei cu Rusia a celor mai ample exerciţii NATO din istoria Norvegiei ‘Trident Juncture 2018, implicând peste 40.000 de militari din mai mult de 30 de ţări“, a enumerat Zaharova.
„Suntem obligaţi să constatăm că astfel de acţiuni iresponsabile duc în mod inevitabil la destabilizarea situaţiei militaro-politice în Nord, la escaladarea tensiunilor şi subminarea bazelor relaţiilor ruso-norvegiene’, a afirmat reprezentanta MAE rus, avertizând că ‘toate aceste pregătiri NATO nu vor fi ignorate, iar Federaţia Rusă va lua măsuri de răspuns necesare pentru a-şi asigura propria securitate“.