Strategia militară a Chinei în fața Statelor Unite ține cont de învățăturile lui Tucidide

Agenția japoneză de știri Kyodo News a publicat un text intern al Comisiei Centrale a Armatei Chineze, în care este prezentată strategia de luptă a Chinei împotriva Statelor Unite.

Dacă conținutul acestei scurgeri în presa internațională reflectă viziunea liderilor chinezi, am putea să ne confruntăm cu o creștere considerabilă a riscului de război între Statele Unite și China în viitorul apropiat, notează sursa citată. Strategii chinezi nu numai că intenționează să-și protejeze țara, ci și să conteste dominația americană pe mare, care le permite americanilor, dacă este necesar, să-și „stranguleze“ adversarii prin controlul rutelor comerțului maritim.

Este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, să ne imaginăm că autoritățile americane (indiferent de partide și de orientarea ideologică) permit Chinei să pună în aplicare acest proiect fără rezistență fermă din partea Statelor Unite, notează agenția.

Kyodo News și Japan Times citează principalele teze ale acestui document potrivit căruia China va lua în considerare extinderea prezenței sale militare departe de granițele sale.

Un capitol subliniază faptul că Armata Populară de Eliberare a Chinei își va concentra pregătirile militare pe apărarea coastelor și că, în prezent, armata trebuie să-și consolideze capacitățile pe uscat, pe mare și în aer, iar în plus trebbuie să pună accent și pe domeniul său tradițional de acțiune.
„Pe măsură ce ne deschidem și ne extindem interesele naționale dincolo de frontierele noastre, avem nevoie urgentă de o protecție totală a securității noastre la nivel mondial”, se arată în strategia de apărare a Chinei.

Textul subliniază în repetate rânduri necesitatea absolută de aplicare de către armată a directivelelor președintelui Xi Jinping, ceea ce îi face pe analiștii occidentali să spună că conducerea chineză a avut un rol esențial în dezvoltarea acestor noi direcții strategice a forțelor armate naționale.

Acestă strategie militară a Chinei care este în prezent analizată de către mass-media japoneză și occidentală, conține un detaliu foarte important care reflectă perfect mentalitatea chineză și, în același timp, demonstrează că analiștii de la Beijing au depus eforturi considerabile pentru a înțelege logica occidentală.

Astfel, documentul indică faptul că armata chineză trebuie să fie capabilă să desfășoare operațiuni cu adevărat globale care ar trebui să permită Chinei să evite capcana Tucidide. Termenul, conceput de profesorul universitar de la Harvard, Graham Allison, politolog, expert în teoria deciziei și fost ministru adjunct al apărării din SUA, indică o situație în care, de îndată ce potențialul hegemon începe să acumuleze forțe, hegemonul actual se teme din ce în ce mai mult de el, ceea ce face ca războiul dintre cele două puteri să fie inevitabil. Primul exemplu al unui astfel de război este dat de obicei conflictul dintre Sparta și Atena, al cărui caracter iminent a fost analizat de Tucidide.

Autorii strategiei chineze evidențiază că o extindere radicală a capacităților globale ale armatei chineze va permite „evitarea obsesiei unui război iminent între o putere în curs de dezvoltare și un hegemon curent. „ Această estimare ar putea fi prea optimistă. O încercare de a extinde în mod semnificativ capacitățile generale ale armatei chineze ar putea provoca cu ușurință acțiuni agresive și radicale din partea Washingtonului, care nu se vor limita la presiuni economice sau diplomatice.

Mai mult decât atât, se pare că, în ciuda unei retorici foarte pragmatice a lui Donald Trump, care pune în evidență motivația economică a războiului comercial cu China, obiectivul real al Washington este dincolo de reechilibrarea balanței comerțului exterior.

Dacă această analiză este corectă, analiștii ridică două întrebări importante:

În primul rând, cât va dura până gând Washingtonul va înțeleage că războiul comercial și sancțiunile nu îi vor permite să-și atingă obiectivele?

În al doilea rând, ce va face administrația Trump după epuizarea mijloacelor economice?

Faptul că navele de război ale SUA au depășit deja Strâmtoarea Taiwan și că Taiwanul va găzdui în curând primul grup de infanterie din SUA, probabil indică unde și cum intenționează Statele Unite să-și apere pretențiile de hegemonia mondială, scrie agenția rusă Sputnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *