Strategia SUA privind utilizarea inteligenţei artificiale în domeniul apărării şi securităţii

POMONA, CA - JUNE 05: United States Marines and representatives from Boston Dynamics look at Spot, a four-legged robot designed for indoor and outdoor operation, during the Defense Advanced Research Projects Agency Robotics Challenge at the Fairplex June 5, 2015 in Pomona, California. Organized by DARPA, the Pentagon's science research group, 24 teams from around the world are competing for $3.5 million in prize money that will be awarded to the humanoid robots that best respond to natural and man-made disasters. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Pentagonul doreşte să extindă utilizarea inteligenţei artificiale (IA) în război, şi subliniază că va avea grijă să folosească această tehnologie respectând cu valorile Statelor Unite, se arată în prima strategie americană privind utilizarea inteligenţei artificiale în domeniul apărării şi securităţii.

Raportul, dat publicităţii marţi, prevede accelerarea utilizării inteligenţei artificiale în diverse roluri, de la operaţiuni de colectare de informaţii la estimarea problemelor de mentenanţă, informează agenţia The Associated Press.

„Alte naţiuni, în special China şi Rusia, fac investiţii semnificative în IA în scopuri militare, inclusiv în aplicaţii care ridică întrebări în legătură cu normele internaţionale şi drepturile omului”, se afirmă în raport.

Raportul include doar câteva menţiuni referitoare la sisteme autonome de arme, dar aminteşte de faptul că o directivă militară din 2012 impune ca oamenii să deţină controlul asupra unor astfel de sisteme.

Statele Unite şi Rusia se numără printre ţările care au blocat eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite de a interzice dezvoltarea de „roboţi ucigaşi” – sisteme de arme complet autonome care ar putea să efectueze operaţiuni militare fără intervenţia omului. Washingtonul a argumentat că este prematur să se încerce reglementarea unei astfel de tehnologii.

Luni, preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat agenţiilor federale americane să acord prioritate cercetării în domeniul inteligenţei artificiale.

Trump avertizează Guvernul SUA să nu rămână în urma competitorilor săi strategici, în cursa pentru supremaţia IA. Potrivit ordinului, „conducerea continuă americană” din sectorul high-tech este „de o importanţă capitală pentru menţinerea securităţii economice şi naţionale” a Statelor Unite şi politica administraţiei Trump are rolul de „a o susţine şi a o consolida.”

Documentul proaspăt semnat evidenţiază cinci principii care să ghideze agenţiile federale ale Statelor Unite, în implementarea planului ambiţios. Unul dintre ele este acela de a „învăţa generaţiile actuale şi viitoare de angajaţi americani să dezvolte şi să aplice tehnologiile pentru inteligenţa artificială”, precum şi de a ajuta publicul să aibă mai multă încredere în IA.

Ultimul aspect resprezintă o problemă de câţiva ani, având în vedere că mulţi oameni au reticenţe privind dezvoltarea inteligenţei artificiale, unii temându-se chiar de o revoluţie a roboţilor, un subiect science fiction până nu demult.

Avertismentul privind o dominaţie iminentă a roboţilor a fost lansat de Jack Ma, cofondatorul Alibaba, care a spus că o cursă pentru dominaţia IA ar putea duce la izbucnirea unui nou război mondial. Aceeaşi viziune o are şi fondatorul Tesla şi SpaceX, Elon Mosk, care a subliniat în repetate rânduri că o revoluţie a inteligenţei artificiale este „un risc fundamental la adresa existenţei civilizaţiei umane.”

Agenţiile americane trebuie să întocmească un plan de acţiune în 120 de zile de la publicarea ordinului, care să prioritizeze proeminenţa SUA în tehnologiile privind inteligenţa artificială.

Planul „va proteja avantajul Statelor Unite în tehnologiile privind inteligenţa artificială, care sunt esenţiale pentru interesele de securitate economică şi naţională, de competitorii strategici şi adversari,” se arată în document.

Ordinul vine în contextul în care avansările tehnologiei chineze par să le întreacă pe cele americane. Un sondaj recent făcut de PwC a arătat că aproximativ 25 la sută dintre directorii de top intervievaţi au desfăşurat sisteme de inteligenţă artificială în companiile lor, în timp ce doar 5 la sută dintre şefii americani au făcut acelaşi lucru.

Miliardarul George Soros a susţinut, recent, că folosirea unor asemenea tehnologii de către Guvernul chinez reprezintă „un pericol mortal” pentru societăţile deschise, şi a făcut apel la SUA pentru a pune mai multă presiune pe giganţii tech chinezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.