Strategia ucrainenilor în fața invaziei ruse: Moscova nu trebuie să poată revendica vreo victorie

Ucraina trebuie să reziste în faţa atacului Rusiei pentru următoarele 7-10 zile pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie, a spus un înalt oficial guvernamental.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, şi că cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev. „Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forţaţi să intre în negocierile finale“, a scris Denisenko pe Facebook. „Prin urmare, sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile“, a adăugat el.

Rusia a spus că va oferi coridoare umanitare miercuri pentru persoanele care fug din Kiev şi din alte patru oraşe ucrainene. Singurul coridor funcţional a fost cel din oraşul Sumî, care s-a deschis marţi. Aproximativ 5.000 de persoane au plecat cu autocarele marţi din acest oraş din nord-estul ţării după ce Moscova şi Kievul au convenit asupra coridorului, a spus guvernatorul general din Sumî, Dmitro Jiviţki.
În acelaşi timp, Jiviţki a spus că zona rezidenţială din Sumî a fost bombardată în cursul nopţii de marți spre miercuri şi că 22 de civili au murit într-un bombardament.

Catastrofă umanitară în Mariupol

Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Condițiile din Mariupol au fost descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

Cadavre zac pe străzile din Mariupol, oamenii flămânzi intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, la adăpost de obuzele rusești care lovesc acest oraș-port strategic.

Încercările de marți și miercuri de a începe procesul de evacuare a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate după ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele.

Cât poate rezista Kievul?

În scenariul în care capitala ar fi încercuită de armata rusă, Klitschko spune că aceasta ar avea resurse să reziste una sau două săptămâni.
Forțele rusești se concentrează la periferia estică, nord-vestică și vestică a Kievului în vederea unui asalt asupra capitalei Ucrainei în următoarele zile, conform unei analize publicate marți de Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

Potrivit evaluării, rușii aduc provizii și întăriri și efectuează atacuri de artilerie, aeriene și cu rachete pentru a slăbi apărarea și a intimida apărătorii ucraineni înaintea unui astfel de asalt.

Și armata ucraineană a spus luni și ea că forțele ruse „încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului“, după zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitală.

Odesa se așteaptă la asalt

Primarul oraşului Odesa, Ghenadi Trukhanov , afirmă că se aşteaptă un atac din partea forţelor armate ruseşti atât dinspre mare, cât şi de la sol, inclusiv dinspre Transnistria, el subliniind că oraşul se va apăra. Trukhanov spune că, pentru a respinge atacurile dinspre mare, plajele din zona oraşul au fost minate.

Peste zece tentative de asasinare a preşedintelui Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a supraviețuit după ce mai mult zece tentative de asasinat au fost împiedicate de serviciile speciale – a anunţat, ieri, Mihailo Podoliak, membru al delegației Ucrainei la negocierile cu Rusia şi consilier al șefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

„Partenerii noștri străini vorbesc despre două-trei tentative. Cred că au fost peste zece de astfel de încercări. Pentru că avem în permanență informații operative că sunt grupuri de sabotaj care vor să intre în cartierul guvernamental etc. Avem o rețea puternică de informații și contrainformații – urmăresc totul și toate aceste grupuri de sabotaj sunt lichidate din mers. Adică înțelegem toate planurile și, în funcţie de acestea, serviciile noastre de spionaj îşi desfăşoară activitatea necesară” – a explicat Podoliak, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

„Din punct de vedere al securității, nu pot vorbi despre anumite aspecte. Aceste riscuri nu au dispărut . Serviciile de informații occidentale au dreptate când spun că ținta principală a lui Putin a fost domnul Zelenski, în ceea ce privește atacarea cartierului guvernamental și încercarea de a asasina conducătorul cheie al ţării” – a adăugat Mihailo Podoliak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *