Studenţii cer reducerea taxelor de şcolarizare: Se fac cursuri ONLINE!

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită universităților reducerea taxelor de școlarizare, în condițiile în care cursurile se țin online.

De asemenea, universităților li s-a cerut să prezinte clar schema după care se stabilesc taxele de studiu, transmite b1.ro.

Potrivit comunicatului transmis miercuri de ANOSR, faptul că reluarea cursurilor se va realiza exclusiv online pentru unele programe de studiu, ar urma să ducă la revizuirea taxelor de școlarizare.

„În contextul în care activitatea didactică se va desfăşura în sistem online şi implicit a modificării costurilor specifice programului, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită universităţilor să prezinte clar studenţilor mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu, fundamentarea acestora pentru noul an universitar prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru şi reducerea taxelor de şcolarizare unde se impune conform fundamentării, pornind de la modificarea ponderii şi a tipurilor de costuri specifice programului”, arată ANOSR.

„Reducerea taxei de școlarizare în contextul educației online trebuie privită însă și din perspectiva dificultăților financiare ale studenților ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie. Sprijinirea acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar prezent de mult timp în spațiul învățământului superior și accentuat de criza economică. Un eșec al instituțiilor de învățământ superior de a răspunde corespunzător solicitărilor contextului pandemic în toată complexitatea sa ar determina pierderi semnificative pentru societate în ansamblul său. Asumarea răspunderii față de comunitatea universitară obligă la realizarea unui plan efectiv de susținere a studenților. Astfel, după reflectarea asupra scăderii realiste a serviciilor oferite, credem că singura soluție alternativă scăderii taxelor de școlarizare este aprobarea unui plan de investiții în resursa educațională digitală accesibilă studenților, corelat cu crearea de mecanisme adiționale de sprijin pentru studenți”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *