Studiu: Facebook a îndrumat utilizatori spre informații false privind coronavirusul

A smartphone user shows the Facebook application on his phone in the central Bosnian town of Zenica, in this photo illustration, May 2, 2013. Facebook Inc's mobile advertising revenue growth gained momentum in the first three months of the year as the social network sold more ads to users on smartphones and tablets, partially offsetting higher spending which weighed on profits. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) - RTXZ81J

Site-uri care au răspândit informații eronate despre sănătate au atras aproape jumătate de miliard de cititori pe Facebook doar în luna aprilie, când pandemia de coronavirus se răspândea pe întreg mapamondul, arată un studiu citat de The Guardian.

Facebook a promis să oprească teoriile conspirației și știrile neconforme în timpul pandemiei, dar în timp ce oficialii companiei promiteau responsabilitate, algoritmul rețelei a ajutat la creșterea traficului pentru pagini care distribuiau informații false periculoase, arată studiul realizat de grupul Avaaz.

Iar distribuirea de informații medicale false poate fi mortală. Cercetătorii de London School of Hygiene and Tropical Medicine au arătat că un singur articol cu informații false poate duce la 800 de decese din cauza coronavirusului.

Paginile primelor 10 site-uri care publicau informații false și teorii ale conspirației privind medicina au primit de patru ori mai multe vizualizări pe Facebook decât primele 10 din clasamentul site-urilor renumite în domeniul medical.

Studiul celor de Avaaz se concentrează pe paginile de Facebook și site-urile care distribuie un număr ridicat de informații false despre coronavirus. Ele au un grad ridicat de conținut pe teme variate, inclusiv medicină alternativă, agricultură organică, viziuni de extremă dreapta și conspirații pe teme generale.

El a dezvăluit că 82 din site-urile care răspândesc informații false în domeniul medical în cel puțin cinci state au generat 3,8 miliarde de vizualizări pe Facebook în ultimul an. Audiența lor a atins punctul maxim în luna aprilie, cu 460 de milioane de vizualizări, notează The Guardian, preluată de europa libera.

„Acest lucru sugerează că atunci când cetățenii au nevoie cel mai mult de informații credibile privind sănătatea, și când Facebook încearcă să crească proactiv instituțiile de sănătate pe platforma de socializare, algoritmul companiei a compromis aceste eforturi”, se arată în raport.

Un singur articol care susține că Asociația Medicală Americană încurajează medicii și spitalele să supraestimeze numărul deceselor din SUA a fost deschis de 160 de milioane de persoane.

Răspândirea vastă a unor astfel de informații arată că sistemele interne ale rețelei de socializare nu au capacitatea de a proteja utilizatorii de informații false din domeniul medical, în ciuda promisiunii de a ține utilizatorii „în siguranță și informați”, arată raportul.

Rezultatele studiului vin să dea o nouă lovitură gigantului din piața de social media într-o perioadă în care afirmă că face eforturi importante în lupta cu informațiile false.Un alt studiu realizat de The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene arată potențialul pericolului reprezentat de răspândirea în masă a informațiilor false din domeniul medical. În verificarea postările din 87 de state, cercetătorii au descoperit mai mult de 2.000 de afirmații despre coronavirus care au devenit virale, dintre care 1.800 s-au dovedit a fi false.

Printre unele se numără unele care sunt periculoase. De exemplu, una dintre ele afirmă că alcoolul pur ucide virusul, lucru care a condus a 800 de decese, precum și alte 60 de persoane care au orbit după ce au consumat metanol drept potențial tratament.

Mark Zuckerberg a afirmat că informații false vor fi marginalizate de algoritmul care va determina ce vor vedea utilizatorii, dar studiul Avaaz a arătat că mare parte din informațiile eronate scapă de sistemul de verificare al Facebook chiar dacă este marcat uneori de organizațiile care verifică informații potențial false.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.