Studiu. Noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019

Noul coronavirus – SARS-Cov-2 – s-ar fi putut răspândi în China încă din luna august a anului trecut, arată un studiu realizat de Harvard Medical School în baza unor imagini din satelit ce reflectă tiparele de deplasare în zona spitalelor şi datele introduse în motoarele de căutare.

„Creşterea traficului la spitale şi datele de căutare a simptomelor din Wuhan au precedat debutul documentat al pandemiei de SARS-CoV-2 din decembrie 2019”, anunţă Harvard Medical School, potrivit Reuters.

„Deşi nu putem confirma dacă volumul crescut a fost asociat în mod direct cu noul virus, dovezile noastre susţin alte lucrări recente potrivit cărora izbucnirea a avut loc înainte de identificarea din Piaţa Huanan” din Wuhan se arată în studiu.

Analiza a constatat o creştere bruscă şi importantă a ocupării locurilor de parcare de la spitale în august 2019. Mai mult, „în august, am identificat o creştere unică a căutărilor referitoare la diaree, ce nu a mai fost observată în timpul sezoanelor gripale anterioare şi care nu a mai fost asociată cu căutările datelor referitoare la tuse”, menţionează Harvard Medical School.

„Aceste constatări coroborează, de asemenea, ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei şi era posibil să circule deja la momentul grupului (de cazuri, n. red.) din Wuhan”, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *