SUA: Adjunctul procurorului general se retrage din funcție luna viitoare

Adjunctul secretarului american al Justiţiei, Rod Rosenstein, care l-a numit pe procurorul special Robert Mueller la conducerea anchetei cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, urmează să plece din post la jumătatea lui martie, a anunţat un reprezentant al Departamentului Justiţiei, relatează Reuters.

Rod Rosenstein urmează să plece din funcţie după ce Senatul l-a confirmat săptămâna trecută în postul de secretar al Justiţiei pe William Barr, un veteran al politicii americane, care urmează să supervizeze ”ancheta rusă”.

Actualul număr doi de la Departamentul Justiţiei i-a încredinţat în mai 2017 procurorului special Robert Mueller conducerea acestei anchete, pe care o supervizează, după ce fostul secretar al Justiţiei Jeff Sessions s-a recuzat din cauză că a omis să dezvăluie contacte cu oficiali ruşi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Sessions a fost destituit de către preşedintele Donald Trump în noiembrie.

Locatarul Casei Albe, care denunţă constant ancheta rusă drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, a atacat în mai multe rânduri atât Departamentul Justiţiei, cât şi pe Rod Rosenstein.

Preşedintele american afirma în decembrie, într-o serie de mesaje postate pe Twitter, că adjunctul secretarului Justiţiei se află în plin conflict de interese în acest dosar, care vizează de asemenea o eventuală complicitate între echipa sa de campanie şi Kremlin.

Zvonuri au circulat intens, în toamnă, cu privire la o posibilă destituire a lui Rosenstein, în urma unei dezvăluiri a ziarului The New York Times (NYT), potrivit căruia acesta a pus la îndoială capacitatea lui Trump de a exercita funcţia de preşedinte şi a nsugerat să se înregistreze conversaţii cu şeful statului, în vederea invocării celui de-al 25-lea Amendament al Constituţiei americane cu privire la îndepărtarea din funcţie a şefului statului ca ”inapt”.

Fostul director interimar al FBI Andrew McCabe a confirmat într-un interviu acordat emisiunii CBS „60 Minutes” că Rosenstein a luat în calcul să poarte un microfon în timpul întâlnirilor sale cu Trump.

Trump i-a acuzat luni pe McCabe et Rosenstein de planificarea unui act catalogat de şeful statului pe Twitter drept ”foarte ilegal”.

Reprezentantului Departamentului Justiţiei a precizat luni că plecarea lui Rosenstein nu are legătură cu acuzaţii potrivit cărora acesta ar fi vrut să înregistreze întâlniri cu Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *