SUA: Administraţia federală, blocată parţial după eşecul negocierilor pe tema bugetului

Activitatea administraţiei federale din SUA este blocată parţial începând de astăzi după ce congresmenii nu au reuşit să ajungă la un compromis pe tema bugetului, ca urmare a disensiunilor referitoare la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexicul.

Trump a declarat că iminenta blocare parţială a unor părţi cheie din administraţia federală ar putea dura „foarte mult timp” şi a încercat să arunce vina pentru acest lucru pe democraţi care se opun planului său de construire a a unui zid la frontiera cu Mexicul, informează agenţia Reuters.

Un blocaj parţial va afecta sute de mii de funcţionari publici, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să lucreze fără să-şi primească salariile, iar unii vor intra în concediu fără plată, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Pe de altă parte, democraţii au indicat că Trump este vinovat pentru această situaţie, care joi a cerut finanţarea zidului după ce anterior susţinuse un proiect bipartizan, aprobat miercuri de Senat, care nu cuprindea alocări de fonduri pentru zid.

Şedinţa de vineri a Camerei Reprezentanţilor s-a încheiat fără ca congresmenii să ajungă la un compromis pe tema bugetului, astfel că blocarea parţială a activităţii administraţiei federale este acum certă.

„Nu vei obţine zidul astăzi, săptămâna următoare sau pe 3 ianuarie, când democraţii preiau controlul Camerei (Reprezentanţilor)”, a declarat senatorul Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat.

Preşedintele Trump, care solicită mai multe miliarde de dolari pentru finanţarea construirii zidului, a avertizat că Administraţia este „total pregătită pentru un blocaj foarte lung”, relatează agenţia Dpa.

Camera Reprezentanţilor urmează să se reunească din nou sâmbătă după-amiază, în timp ce senatorii continuă să discute în încercarea de a obţine cele 60 de voturi necesare pentru aprobarea bugetului.

În lipsa unui acord, finanţarea pentru nouă departamente federale va fi suspendată începând de la miezul nopţii (ora României, 07:00).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *