SUA alegeri 2020. Americanii stau și 10 ore la coadă să voteze

Americanii nu mai au răbdare până pe 3 noiembrie şi au format deja cozi pentru votarea viitorului preşedinte. Teama de coronavirus i-a făcut pe mulți să voteze prin corespondență, dar alții s-au deplasat la secțiile de votare . În New York s-au format cozi uriașe. Persoanele care au stat la coadă la arena Barclay din Brooklyn au avut parte şi de o surpriză: fanfara le-a asigurat divertismentul. Vedetele îndeamnă și ele lumea să voteze. Cunoscut pentru rolurile din filme de comedie, actorul Ben Stiller a petrecut mai bine de trei ore la coadă în Weschester ca să voteze. „Ne apropiem de a doua oră de stat la coadă. Se păstrează bine distanţarea socială. Estimăm că va mai dura o oră şi jumătate”, a spus actorul Ben Stiller.

Sâmbătă s-au deschis centrele de votare din Florida, dar milioane de oameni au apelat la varianta votului prin corespondenţă. Preşedintele american Donald Trump a votat anticipat sâmbătă, cu zece zile înainte de alegerile prezidenţiale, într-o secţie de vot din West Palm Beach, în Florida. Preşedintele american a ajuns într-o bibliotecă pentru a-şi exercita sarcina de cetăţean în mod anticipat, aşa cum au făcut peste 55 de milioane de americani care au votat deja în avans, în special de teama coronavirusului. Donald Trump a purtat mască în momentul în care a intrat în secţia de vot.

„Este un vot extrem de sigur, cu mult mai sigur decât atunci când vă trimiteţi buletinul de vot prin poştă”, a declarat miliardarul republican, care afirmă mereu, fără a aduce probe, că există riscul unor fraude masive legate de votul prin corespondenţă. „Totul este perfect, în manieră foarte strictă, cu respectarea regulilor”, a adăugat el, explicând că a votat pentru „un tip pe nume Trump”. Vicepreşedintele Mike Pence şi-a exprimat votul anticipat vineri, la Indianapolis.

Cu mai puțin de două săptămâni până la ziua alegerilor, peste 50 de milioane de americani au votat anticipat, iar experții electorali prezic rate istorice pentru alegerile din noiembrie, deoarece se votează într-un ritm care ar putea duce la cea mai mare participare la vot din ultimul secol. SUA a înregistrat cea mai mare rată de participare la alegeri în 1876 (82,6%), când republicanul Rutherford Hayes l-a învins pe democratul Samuel Tilden. În 1860, când Abraham Lincoln i-a învins pe John Breckinridge, John Bell și Stephen Douglas, au votat 81,8% dintre alegătorii eligibili. Alegerile din 1868, 1880, 1888 și 1840 au înregistrat, de asemenea, rate de peste 80% ale prezenței la vot.

Nivelul ridicat al votului anticipat l-a determinat pe Michael McDonald, profesor la Universitatea din Florida și care administrează U.S. Elections Project, să prezică o participare record de aproximativ 150 de milioane de votanți, reprezentând 65% dintre alegătorii eligibili, cea mai mare rată din 1908. Cifra impresionantă arată un interes crescut al populației față de cei doi contracandidați, președintele republican Donald Trump și democratul Joe Biden, dar și dorința americanilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, care a ucis peste 221 de mii de persoane din Statele Unite. În Texas, prezența a depășit deja 70% raportat la 2016. În Virginia, Ohio și Georgia, unii alegători au stat la cozi câte 10 ore pentru a-și exprima opțiunea legată de cine ar trebui să conducă SUA în următorii patru ani.

Wisconsin a înregistrat un record al numărului de votanți, cu 1,1 milioane de americani exprimându-și deja opțiunea săptămâna trecută. Pandemia a modificat campania tradițională și efectele vor fi în continuare resimțite. Americanii ar putea aștepta zile sau săptămâni să afle cine a câștigat, până se vor contabiliza zecile de milioane de voturi prin poștă. Democrații încurajează susținătorii să voteze anticipat – fie personal, fie prin poștă . În schimb, republicanii continuă eforturile de a restricționa voturile prin poștă. „Minoritățile rasiale și democrații sunt mai predispuși să voteze prin poștă“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *