SUA alegeri 2020. Joe Biden, președintele Americii după a treia încercare

Vice President Joe Biden waves as he exits a voting booth after casting his ballot at Alexis I. duPont High School, Tuesday, Nov. 6, 2012, in Greenville, Del. (AP Photo/Matt Rourke)

Joe Biden, vicepreședinte al Statelor Unite timp de două mandate și senator din 1973 până în 2009, l-a învins pe președintele în funcție Donald Trump într-un scrutin pe muchie de cuțit supranumit și „o bătălie pentru sufletul națiunii”. Victoria la a treia candidatură pentru Casa Albă încununează o carieră de aproape jumătate de secol în politică.

Biden va împlini 78 de ani pe 20 noiembrie și devine cel mai bătrân președinte din istoria Statelor Unite. El a candidat pe promisiunea de a uni națiunea americană, de a opri răspândirea coronavirusului, de a reface relațiile cu statele aliate și de restabili reputația unei națiuni a cărei „credibilitate și influență”, spune el, a fost subminată de „aproape orice măsură” implementată de când Trump a ajuns la putere.

„Cunosc această țară. Cunosc cetățenii ei. Și știu că pot uni și vindeca această națiune”, spunea Joe Biden la un miting electoral din Georgia din 27 octombrie.

Președintele american își preia funcția pe 20 ianuarie. Joe Biden va avea în față nu doar o țară profund divizată pe o mulțime de teme, de la egalitate rasială, migrație și probleme culturale, dar și una care se chinuie să treacă printr-o pandemie care a afectat aproape 10 milioane de persoane, a ucis peste 236.000 și a afectat puternic economia, crescând șomajul și temerile privind viitorul.

El va trebui să îndrepte relațiile cu statele aliate din Europa, să facă față unei Rusii agresive, și să gestioneze provocările care vin dinspre China.

Președintele-ales nu este o persoană necunoscută nici pentru cei 330 de milioane de cetățeni americani și nici pentru liderii internaționali.

Biden a lucrat la Washington pentru aproape 50 de ani, dintre care 35 ca senator de Delaware și 8 ca vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama.

Un membru de lungă durată și lider pentru trei mandate al Comitetului pentru Relații Externe din Senatul american, Biden a făcut vizite externe și s-a implicat pe numeroase teme precum comerțul sau armamentul nuclear. El s-a întâlnit cu liderii sovietici în 1979 pentru a discuta controlul înarmării, a susținut extinderea NATO după prăbușirea comunismului și dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Obama l-a ales de două ori pentru a-i fi vicepreședinte în special pentru cunoștințele aprofundate ale politicii externe. În 2008, Biden a acoperit lipsa de experiență pe care o avea Barack Obama în cursa împotriva lui John McCain, un veteran al războiului din Vietnam și lider minoritar al Comitetul pentru servicii armate al Senatului.
A treia candidatură

Joe Biden s-a contrat puternic cu Donald Trump în cele două dezbateri electorale, dar a arătat un comportament mai blând în comparație cu răbufnirile și gesturile teatrale ale președintelui în funcție.

Analiștii au susținut că Joe Biden a reușit să reziste în politică pentru că a știut să se conecteze cu alegătorii, inclusiv prin prezentarea experiențelor proprii când a fost pus în dificultate, lucru ce l-a făcut plăcut în rândul americanilor.

Joseph Robinette Biden, Junior, s-a născut în 1942 în orașul Scranton, statul Pennsylvania, într-o familie din clasa de mijloc, romano-catolici care, deși înstăriți, se chinuiau după o serie de probleme.

Cel mai în vârstă din cei patru copii, Biden a crescut ca parte a clasei de mijloc după ce familia s-a mutat în Delaware, stabilindu-se în orașul Wilmington, unde tatăl său a făcut o carieră din a vinde mașini vechi.

El a jucat fotbal american și baseball la un liceu catolic unde a și fost șef al clasei în ultimii doi în ciuda faptului că era sărac. A urmat apoi cursurile de la Universitatea din Delaware și a obținut licența în drept din partea Universității Syracuse din New York.

Biden s-a căsătorit prima dată în 1966, cu Neilia Hunter, studentă și ea la Syracuse, cu care s-a mutat în Delaware unde a obținut dreptul de a practica avocatura și cu care a avut trei copii.

Neilia și fata lor de doar un an au murit în urma unei accident auto în timp ce făceau cumpărăturile de Crăciun la câteva săptămâni după ce Biden, atunci în vârstă de 29 de ani, a fost pentru prima dată ales senator în 1972 – fiind la acel moment al șaselea cel mai tânăr senator din istorie. Cei doi fii Beau și Hunter au scăpat doar cu câteva răni.

Beau avea să moară în 2015, la vârsta de 45 de ani, de cancer cerebral. Hunter, acum 50 de ani, s-a chinuit cu dependența de droguri și alcool pentru decenii, iar poziția sa în consiliul de administrație al companiei energetice ucrainene Burisma, între 2014-2019, l-a făcut o țintă pentru aliații lui Trump în timpul campaniei prezidențiale.

Joe Biden a spus că a fost aproape să renunțe la mandatul de senator pentru copiii săi, după accidentul rutier, dar colegii l-au convins să nu o facă. Pentru a putea să și lucreze și să aibă grijă și de copii făcea naveta timp de 90 de minute cu trenul între Delaware și Washington, ceea ce i-a adus porecla de Amtrak Joe. Amtrak este una din cele mai mare companii de cale feroviară din Statele Unite.

Naveta zilnică avea să aibă o influență și în politicile promovate de Joe Biden. A devenit un susținător al industriei feroviare și în campania din 2020 a promis „o revoluție feroviară”. El a promis că va combate încălzirea globală și va ajuta și muncitorii care depind de transportul public.

Biden a suferit în tinerețe și de un defect de vorbire care l-a făcut ținta ironiilor colegilor. Episoadele în care se bâlbâie aveau să fie folosite și în campania din 2020, alături de vârsta înaintată, pentru a pune sub semnul întrebării capacitatea de a conduce.

Deși nu a pierdut nicio cursă pentru Senat în 35 de ani, Biden a avut parte și de eșecuri politice.

El a încercat să obțină nominalizarea democraților în alegerile prezidențiale din 1988 și 2008, dar s-a retras rapid fiind depășit de alți competitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *