SUA alegeri 2020. Președintele României Klaus Iohannis îl felicită pe Joe Biden

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden, candidatul democrat pentru Casa Albă, pe care proiecțiile îl dau drept câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA.

„Felicitări președintelui ales Joe Biden pentru victoria sa. Aștept să consolidăm și mai mult parteneriatul nostru strategic solid și dinamic, în toate componentele sale. România va continua să lucreze pentru întărirea securității, prosperității și rezilienței comunității noastre transatlantice”, a scris el pe Twitter.

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS şi lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European, l-a felicitat sâmbătă pe Joe Biden pentru victoria la alegerile prezidenţiale din SUA, prin intermediul unei postări pe reţelele de socializare.

„Noul preşedinte al SUA a câştigat aceste alegeri meritat, cu un program politic consistent, care atinge priorităţi pe care şi eu le susţin atât la nivel european, cât şi în România: un sistem de sănătate mai performant, programe sociale bine ţintite pe categorii vulnerabile şi o aplecare specială către domeniul digital. Pe aceste domenii am putea viza chiar să extindem parteneriatul strategic. (…) Felicitări, Joe Biden! Felicitări, Kamala Harris, prima vicepreşedintă femeie a SUA! Nu mă îndoiesc că SUA vor rămâne acelaşi partener de încredere pentru România.”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

El şi-a exprimat convingerea că va exista deschidere din partea administraţiei Biden privind ridicarea vizelor pentru români.

Candidatul democraţilor la Casa Albă, Joe Biden, a câştigat scrutinul prezidenţial în detrimentul preşedintelui în exerciţiu, republicanul Donald Trump, au anunţat sâmbătă mass media americane, citate de agenţiile internaţionale de presă. Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Noul președinte al Americii, cunoaște bine România

Joe Biden, prospăt ales președinte al SUA, din partea democraților, cunoaște bine România.  A ținut legătura în mod activ cu președinții Băsescu și Iohannis în perioada în care era vicepreședinte sub administrația Barack Obama.

În 2014, Joe Biden și soția sa Jill vizita România în calitate de vicepreședinte al lui Barcak Obama și declara că țara noastră „ este un aliat şi un partener de încredere pentru Statele Unite, însă trebuie să-şi consolideze statul de drept şi să lupte în continuare împotriva corupţiei. Demnitarul american promitea că Statele Unite îşi vor proteja aliaţii NATO împotriva agresiunilor. Spre deosebire de Trump, Biden este un atlantist convins. Biden nu a greeat nici agresiunea Rusiei în Crimeea spunând că aminteşte de ce este necesară NATO. Fostul vicepreşedintele american spunea atunci că România poate să devină punctul cheie care leagă pieţele de energie de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Est, dacă îşi modernizează infrastructura internă în domeniu, iar SUA sunt dispuse să ajute România în acest sens. „Aliaţii NATO trebuie să fie împreună pe sol şi pe mare. Sunt mulţumit că veţi fi în misiuni şi în 2014. Voi păziţi graniţele Europei şi vreau să vă mulţumesc pentru asta“, declara Biden .

„Dezvoltându-şi producţia de gaz natural, aceasta poate să devină de asemenea o soluţie pentru Moldova, care în momentul de faţă se bazează mult pe energia din partea Rusiei. Suveranitatea României este bazată pe dezvoltarea sa economică”, afirma Biden.

Joe Biden a avut o poziţie foarte clară de sprijin în favoarea eliminării vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în SUA şi a apreciat că ţine de autorităţile române să convingă majoritatea republicană din Congres.

Biden a pledat în timpul capaniei și pentru relații strâns cu Ununea Europeană. În 2014, declara la București : „Nu pot să-mi imaginez o Europă completă, liberă şi sigură fără o Românie puternică”, a declarat vicepreşedintele american, arătând că nu este numai în interesul României, ci şi al partenerilor săi ca România să fie un stat puternic.

În 2015, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, la Casa Alba, cu vicepresedintele Statelor Unite Joe Biden. Discutiile au vizat Parteneriatul strategic dintre România și SUA, cei doi oficiali convenind atunci să se lucreze mai mult și pe partea economică a acestuia. “In primul rand am discutat despre Parteneriatul strategic. Impreuna am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politica, militara sunt excelente si am convenit sa incercam sa lucram si pe partea economica. Un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantiala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *