SUA alegeri 2020. Ultimele zile de campanie înaintea votului. Cum se poziționează Trump şi Biden

Înaintea ultimului weekend dinaintea zilei alegerilor prezidenţiale din SUA, preşedintele american Donald Trump şi contracandidatul democrat Joe Biden se vor deplasa în statele indecise din Midwest, printre care Wisconsin, unde pandemia de COVID-19 a înregistrat o recrudescenţă substanţială, comentează vineri Reuters.

Republicanul Donald Trump urmează să participe vineri la evenimente electorale în statele Michigan, Wisconsin şi Minnesota, în timp ce democratul Joe Biden are prevăzute deplasări în Wisconsin şi Minnesota, precum şi în Iowa.

Statul Minnesota nu a mai votat pentru un candidat republican la prezidenţiale începând din 1972. Michigan şi Wisconsin sunt două dintre cele trei state industriale care votează tradiţional cu Partidul Democrat. Al treilea este Pennsylvania, unde în 2016 Trump a câştigat cu un mic avans.

În general, harta electorală arată destul de rău pentru Donald Trump, care în ultimele luni s-a plasat constant în urma lui Joe Biden în sondajele de opinie la nivel naţional, în special din cauza modului în care administraţia de la Washington a gestionat pandemia de COVID-19.

Totuşi, în majoritatea statelor indecise sondajele de opinie indică o cursă mult mai strânsă.

Pandemia de COVID-19 şi un nivel extraordinar de entuziasm i-au determinat pe americani să voteze anticipat în număr mare. Până în prezent au fost recenzate peste 80 de milioane de voturi prin corespondenţă sau în persoană, mult peste jumătate din numărul total de voturi de la alegerile din 2016, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Florida.

Numărul mare al voturilor prin corespondenţă face foarte probabil ca numele câştigătorului în câteva state, printre care principalele indecise precum Pennsylvania şi Wisconsin, să nu fie cunoscut marţi noaptea, autorităţile electorale aşteptându-se ca numărarea voturilor să dureze mai multe zile.

Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că voturile prin corespondenţă sunt susceptible să fie fraudate, iar mai recent el a susţinut că ar trebui să conteze doar rezultatele disponibile în noaptea alegerilor.

Datele privind votul anticipat arată că mult mai mulţi democraţi au votat prin corespondenţă, în timp ce republicanii sunt aşteptaţi să voteze marţi în număr mare. Prin urmare, rezultatele preliminare din state, precum Pennsylvania, care nu încep numărarea voturilor prin corespondenţă înainte de 3 noiembrie l-ar putea arăta pe Trump pe prima poziţie înainte de a fi adăugate voturile din state tradiţional democrate, fenomen pe care unii l-au numit ”mirajul roşu” sau ”schimbarea albastră”. Mai multe districte din Pennsylvania au anunţat deja că nu vor începe numărarea voturilor prin corespondenţă mai devreme de miercuri, 4 noiembrie.

Ultimele zile ale campaniei prezidenţiale au continuat să fie dominate de pandemia de COVID-19, care a cauzat moartea a aproximativ 228.000 de persoane în SUA şi a afectat grav economia americană.

Echipa operativă a Casei Albe avertizează că într-o mare parte a ţării are loc o creştere ”continuă” a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, în timp ce nouă state au raportat joi recorduri ale numărului de noi cazuri zilnice.

După ce a depăşit el însuşi infecţia cu noul coronavirus, Trump şi-a continuat campania într-un ritm alert, având uneori şi trei mitinguri electorale pe zi, cu mii de participanţi, în pofida temerilor privind răspândirea bolii.

În ceea ce-l priveşte, Joe Biden a avut evenimente electorale de amploare mai mică, printre care mitinguri ”drive-in” unde susţinătorii au rămas în automobile, din motive de siguranţă, şi a petrecut câteva zile în statul Delaware, pe care l-a reprezentat în Senat timp de 36 de ani.

Aşa cum a făcut pe parcursul acestui an, Trump a minimalizat importanţa pandemiei de COVID-19, spunându-le simpatizanţilor săi că SUA au depăşit momentul critic, deşi numărul de cazuri este în creştere.

Abordarea sa a fost criticată dur de Biden. ”Donald Trump a fluturat steagul alb, ne-a abandonat familiile şi a capitulat în faţa acestui virus”, a declarat joi Joe Biden în Tampa, statul Florida. El se va deplasa sâmbătă în statul Michigan, alături de fostul preşedinte democrat Barack Obama.

„Economie contra pandemie”

„Economie contra pandemie”, aşa s-ar putea rezuma ziua de campanie de joi din statul-cheie Florida a celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte al SUA, republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden, în care liderul de la Casa Albă a lăudat ultimele cifre ale creşterii economice, în timp ce rivalul său şi-a intensificat atacurile asupra modului în care preşedintele ţării a gestionat pandemia de COVID-19, transmite AFP.

„Peste cinci zile vom câştiga Florida, vom câştiga încă patru ani!” a anunţat la Tampa preşedintele american, care a purtat o şapcă roşie pe care scria „Make America Great Again”. S-a remarcat participarea soţiei sale, Melania, o prezenţă rară în această campanie, care a ţinut un scurt discurs.”Un vot pentru preşedintele Trump este un vot pentru o Americă mai bună”, a afirmat soţia preşedintelui.

Preşedintele SUA a lăudat creşterea cu 33.1% a PIB-ului în al treilea trimestru, anunţată cu câteva ore mai devreme.

„Nicio ţară nu are astfel de cifre”, a susţinut Donald Trump, care a lăudat „creşterea economică explozivă” şi a promis un an 2021 care va bate toate recordurile.

„Atât de fericit că această cifră fantastică a PIB-ului a apărut înainte de 3 noiembrie”, postase pe Twitter mai devreme liderul de la Casa Albă care urmăreşte să obţină un al doilea mandat.

Dar această cifră, oricât de spectaculoasă ar fi, survine după scăderea PIB-ului în primăvară, la fel de istorică, de 31.4%, aminteşte France Presse. Acesta a fost sprijinit în primul rând de un ajutor federal generos pentru gestionarea pandemiei şi care, în prezent, s-a încheiat în mare parte.

Două stiluri de candidaţi, două strategii de campanie, două abordări radical diferite ale gestionării epidemiei noului coronavirus: locuitorii Floridei au avut parte de o prezentare concentrată a acestei campanii electorale prezidenţiale.

Preşedintele american, care mobilizează mulţimi mari oriunde merge, susţinători care de cele mai multe ori nu respectă regulile privind distanţarea fizică şi purtarea măştii, face din dimensiunile acestor întruniri publice principalul său atu de campanie. Donald Trump profită de orice ocazie pentru a-şi ironiza adversarul, incapabil, în opinia sa, să trezească un entuziasm similar.

Totodată, Donald Trump se arată din ce în ce mai iritat de atenţia excesivă, în opinia sa, acordată subiectului pandemiei, care a ucis peste 228.000 de persoane în SUA.

Mult mai retras de la începutul campaniei, democratul Joe Biden, care şi-a părăsit de puţine opri orăşelul Wilmington din statul Delaware unde locuieşte, a evidenţiat necesitatea de fi un exemplu în cazul acestei pandemii mortale.
„Mitingurile lui Trump sunt acte ultra-propagandistice, răspândeşte virusul în toată ţara”, a denunţat fostul vicepreşedinte american în faţa celor câtorva sute de persoane care au participat la întâlnirea sa de campanie „drive-in”. Purtarea măştii, respectarea gesturilor de distanţare „nu reprezintă o poziţie politică, ci este o datorie patriotică, pentru numele lui Dumnezeu!” a exclamat Biden.

„În plus, răspândeşte disensiunea şi discordia. Avem nevoie de un preşedinte care să vă aducă împreună”, a continuat candidatul Partidului Democrat care se prezintă drept unificatorul unei Americi divizate.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a atacat, de asemenea, bilanţul economic al preşedintelui republican, unul dintre punctele forte ale acestuia în sondaje.”I-am lăsat lui Donald Trump o economie puternică”, a spus el.”Şi ca tot ce a moştenit, a risipit”, a continuat critica rivalul lui Trump.

Aflat în dificultate în Wisconsin şi Michigan, două state pe care le-a câştigat la limită în 2016 împotriva lui Hillary Clinton, Donald Trump nu îşi poate permite să piardă statul Florida dacă vrea să spere la un al doilea mandat.

O victorie pentru Joe Biden în marele stat din sud-estul SUA, unde se aşteaptă ca rezultatele să fie anunţate destul de devreme în seara zilei de 3 noiembrie, ar putea pune capăt rapid suspansului din noaptea alegerilor. Cei doi candidaţi sunt umăr la umăr în Florida, stat ce reprezintă 29 de voturi în colegiul electoral, din cele 270 necesare pentru a câştiga un mandat la Casa Albă.

De altfel, Joe Biden a amintit importanţa acestui stat în faţa susţinătorilor săi: „Inima şi sufletul ţării sunt în joc. Chiar aici, în Florida, asta depinde de voi, voi deţineţi cheia. Dacă Florida devine albastră, (culoarea Partidului Democrat), s-a terminat!”

Străbătând SUA într-un ritm intens, preşedintele american a fost nevoit să amâne pentru luni un miting electoral programat pentru joi seară în statul Carolina de Nord din cauza rafalelor puternice de vânt.”Te iubesc Carolina de Nord (…) Ne vedem luni!!!”a scris Donald Trump pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *