SUA alocă 12,9 miliarde de dolari pentru sistemul antirachetă. O parte din bani vor fi folosiţi pentru sprijinirea sistemului Aegis Ashore de la Deveselu

Preşedintele Klaus Iohannis salută angajamentul ferm al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea şi apărarea europeană, reflectat în bugetul alocat Apărării, aprobat recent de către Congresul SUA.

Bugetul prevede o majorare importantă a cheltuielilor destinate Iniţiativei de Descurajare Europeană – European Deterrence Initiative, pentru anul 2019 fiind prevăzute 6,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere cu 1,7 miliarde de dolari faţă de anul 2018.

De asemenea, pentru sistemul de apărare antirachetă sunt prevăzute alocări bugetare de 12,9 miliarde de dolari, sume care vor fi destinate inclusiv pentru sprijinirea şi operarea facilităţii defensive Aegis Ashore din România, ca parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Principalele linii de efort ale SUA în regiune vor viza şi ţara noastră, sens în care se prefigurează: creşterea prezenţei militare americane în regiune, participarea la exerciţii şi instruirea în comun cu aliaţii şi partenerii, îmbunătăţirea infrastructurii pentru creşterea operativităţii, precum şi pre-poziţionarea de echipamente.

Preşedintele Klaus Iohannis reiterează hotărârea României de a-şi îndeplini în continuare angajamentele asumate în plan bilateral şi la nivel aliat, atât în ceea ce priveşte bugetul alocat apărării, cât şi contribuţia naţională la misiunile şi operaţiile NATO, conform deciziilor adoptate la Summiturile din Ţara Galilor, de la Varşovia şi, cel mai recent, de la Bruxelles.

„Principalele linii de efort ale SUA în regiune vor viza şi ţara noastră, sens în care se prefigurează: creşterea prezenţei militare americane în regiune, participarea la exerciţii şi instruirea în comun cu aliaţii şi partenerii, îmbunătăţirea infrastructurii pentru creşterea operativităţii, precum şi pre-poziţionarea de echipamente.

Preşedintele Klaus Iohannis reiterează hotărârea României de a-şi îndeplini în continuare angajamentele asumate în plan bilateral şi la nivel aliat, atât în ceea ce priveşte bugetul alocat apărării, cât şi contribuţia naţională la misiunile şi operaţiile NATO, conform deciziilor adoptate la Summiturile din Ţara Galilor, de la Varşovia şi, cel mai recent, de la Bruxelles”, mai transmite preşedinţia.

Congresul american a aprobat, cu o majoritate clară, bugetul în valoare de 716,3 miliarde de dolari al Pentagonului, care accelerează cheltuielile militare şi consolidează poziţia Statelor Unite în faţa Rusiei, evitând să-l supere pe Donald Trump, care urmează acum să-l ratifice, relatează AFP.

Senatul a aprobat miercuri legea bugetului Apărării (NDAA) pe 2019, cu 87 de voturi la 10, la o săptămână după ce a fost aprobat cu 359 de voturi la 54 în Camera Reprezentanţilor.

”Sunt recunoscător hotărârii membrilor Congresului de ambele părţi de a adopta NDAA în timp record anul acesta”, a comentat secretarul Apărării Jim Mattis într-un comunicat.

Legea deblochează 69 de miliarde de dolari pentru operaţiuni externe în curs – Afganistan, Siria, Irak, Somalia -, prevede o creştere de 2,6% a salariilor membrilor forţelor armate şi autorizează investiţii în valoare de zeci de miliarde de dolari în modernizarea Marinei (US Navy), Forţelor aeriene (US Air Forece) şi rachetelor de apărare ale Statelor Unite.

Documentul interzice Pentagonului să predea Turciei vreun avion de luptă de tip F-35, atât timp cât Ankara nu se va angaja să nu-şi finalizeze negocierile cu Rusia în vederea achiziţionării sistemelor de apărare antiaeriană rusă de tip S-400, de care acest avion invizibil pe radar ar fi în măsură să scape.

Statele Unite au livrat la sfârşitul lui iunie primele avioane de tip F-35 Turciei, în pofida tensiunilor tot mai puterice între aceste state membre NATO. Însă aceste aeronave vor rămâne într-o primă fază în Statele Unite pe timpul formării piloţilor turci, un proces care poate să dureze până la doi ani potrivit Pentagonului.

Pentru a nu risca un veto al preşedintelui, senatorii au renunţat, de altfel, la un amendament care ar fi blocat un acord al administraţiei cu grupul chinez de telecomunicaţii ZTE ce slăbeşte sancţiuni din cauza încălcării embargourilor impuse Iranului şi Coreei de Nord.

Această ”capitulare” a senatorilor, care consideră că grupul chinez reprezintă un pericol la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, l-a contrariat pe senatorul republican Marco Rubio, care a votat împotriva textului.

La cererea Pentagonului, legea autorizează exceptări de la sancţiunile americane impuse ţărilor care cumpără armament rus, pentru a nu arunca definitiv anumite ţări în braţele Rusiei.

Mattis vrea să poată să înceapă să vândă armament Indiei, cel mai mare importator mondial în domeniul apărării, care achiziţionează de mult timp echipament rusesc şi discută cu Moscova despre cumpărarea sistemelor sale de apărare antiaeriană de tip S-400.

Documentul restrânge cooperarea militară cu Rusia şi deblochează suma de 65 de milioane de dolari în vederea modernizării arsenalului nuclear american, şi anume prin dezvoltarea unor arme nucleare de slabă putere.

Ucraina va primi 250 de milioane de dolari pentru dotarea armatei. Potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei la Washington, documentul prevede acordarea de ajutor Ucrainei pentru asigurarea securităţii informaţionale şi cibernetice, reducerea dependenţei Kievului de tehnologiile şi sursele informatice din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.