SUA ar putea instala la Deveselu și capabilități de apărare antiaeriană pe rază foarte scurtă

Acordul SUA-România de găzduire a scutului anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu ar putea fi renegociat pentru a permite Agenției de Apărare Antiracheta SUA instalarea unor capabilități de apărare antiaeriană pe rază foarte scurtă. Autoritățile americane studiază instalarea unor astfel de capabilități printr-un radar militar și un sistem de tip SeaRAM folosit în special pentru apărarea navelor de rachete sau aeronave inamice.

Șeful Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves, a afirmat, pentru publicația americană Inside Defense, că actualele acorduri privind utilizarea terenurilor semnate de SUA cu România și Polonia în vederea desfășurării sistemelor Aegis Ashore prevăd doar capabilități de apărare antirachetă, iar adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană ar presupune renegocierea acestor pacturi, scrie Profit.ro.

Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) a derulat deja un studiu pentru a determina ce opțiuni are la dispoziție pentru apărarea aeriană pe rază foarte scurtă a bazei de la Deveselu. Într-o primă fază  MDA a efectuat un test de fezabilitate pentru folosirea unui senzor antiaerian pasiv, iar un al doilea test, menit să evalueze fezabilitatea la sol a sistemului, așteaptă aprobarea finanțării necesare.

„În acest moment, așteptăm finanțare pentru a finaliza testarea unui sistem propriu-zis care ar include un radar militar low-cost ca potențial candidat, precum și un sistem SeaRAM”, a detaliat șeful MDA.

SeaRAM este un sistem de rachete realizat de Raytheon utilizat pe navele de război pentru apărarea împotriva rachetelor anti-navă, dar și a avioanelor, elicopterelor sau dronelor inamice.

Acordul între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat în septembrie 2011, iar în mai 2016 sistemul Aegis Ashore de la Deveselu a fost declarat operațional.

 

Sursa foto: stirileprotv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *