SUA au încălcat regulile comerciale globale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, acuză OMC

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a constatat marţi că Statele Unite au încălcat regulile comerciale internaţionale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, în războiul comercial al preşedintelui Donald Trump cu Beijingul, decizie care a nemulţumit puternic Washingtonul, transmite Reuters.

Potrivit Washingtonului, tarifele impuse în urmă cu doi ani pentru bunuri din China, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari, au fost justificate pentru că China obliga companiile să transfere tehnologie şi proprietate intelectuală.

O comisie a OMC formată din trei persoane a afirmat însă că tarifele americane au încălcat reglementările comerciale pentru că au fost impuse numai Chinei şi au fost peste nivelul maxim acceptat de SUA. Washingtonul nu a explicat încă adecvat de ce sunt justificate excepţiile, a conchis comisia.

”Acest raport al comisiei confirmă ce afirmă administraţia Trump de patru ani: OMC este complet inadecvată pentru a opri practicile dăunătoare ale Chinei în domeniul tehnologiei”, a afirmat reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, într-un comunicat.

Ministerul Comerţului din China a afirmat că Beijingul a susţinut sistemul comercial multilaterial şi a respectat regulile şi deciziile OMC, sperând că Washingtonul va face acelaşi lucru.

Statele Unite pot face apel împotriva hotărârii de marţi a OMC. Însă, acest lucru ar pune cazul într-un vid legislativ, deoarece Washingtonul a blocat deja numirea judecătorilor în organismul de apel al OMC, împiedicându-l să convoace numărul minim de membri necesar pentru a judeca cauzele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *