SUA au inculpat şapte agenţi ai serviciilor secrete ruseşti din cauza atacurilor cibernetice, Olanda expulzează patru
Justiţia americană a anunţat joi inculparea a şapte agenţi ai serviciilor militare ruse (GRU), ca urmare a unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului şi denunţate de către Olanda, Marea Britanie, Canada şi Australia, relatează AFP.
Aceste inculpări au vizat îndeosebi patru agenţi ruşi expulzaţi joi de către Olanda, care îi acuză că au încercat să pirateze sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, a indicat John Demers, ministru-adjunct al justiţiei responsabil pe probleme de securitate naţională.
Cei şapte agenţi sunt inculpaţi în lipsă de către SUA pentru că au piratat organisme sportive internaţionale, inclusiv Agenţia Mondială Antidoping (AMA) şi grupul american Westinghouse, care furnizează îndeosebi combustibil nuclear centralelor ucrainene. Ei sunt de asemenea urmăriţi penal pentru spălare de bani, utilizarea unei monede virtuale, fraudă bancară şi furt de identitate.
Operaţiunile constau în ”accesări sofisticate, continue şi neautorizate ale reţelelor informatice ale victimelor în scopul de a fura informaţii cu caracter privat sau sensibil”, a precizat Demers.
Trei din cei şapte ruşi urmăriţi în justiţie fac parte dintr-un grup de 12 responsabili inculpaţi în iulie de către procurorul special Robert Mueller pentru ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Cele două dosare sunt diferite, dar se suprapun, a subliniat John Demers.
Anunţul intervine în timp ce Olanda, Australia, Marea Britanie, NATO şi Uniunea Europeană acuză de asemenea Moscova de atacuri cibernetice. Guvernul canadian a anunţat la rândul său joi că AMA, cu sediul la Montreal, a făcut obiectul unui atac cibernetic, în legătură cu care GRU este ”probabil puternic responsabil”.
Serviciul olandez de informaţii a dejucat o operaţiune rusă care a vizat în aprilie Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, şi a expulzat patru agenţi ruşi, a anunţat joi ministrul olandez al Apărării Ank Bijleveld, relatează AFP.
De asemenea, un laptop aparţinând unuia dintre cei patru agenţi a fost utilizat în Brazilia, Elveţia şi Malaysia.
În privinţa Malaysiei, conţinutul viza ancheta cu privire la zborul MH17 aparţinând Malaysia Airlines, doborât de cu o rachetă, în 2014, în estul Ucrainei, a dat asigurări ministrul într-o conferinţă de presă.
O operaţiune cibernetică a vizat sediul Procuraturii Generale şi poliţiei din Malaysia, a dezvăluit ambasadorul britanic în Olanda Peter Wilson, citat de BBC.
Date de pe laptop au arătat că acest computer portabil s-a aflat de asemenea în oraşul eleveţian Lausanne, unde a fost legat de piratarea unui laptop aparţinând Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA), care a dezvăluit dopajul unor atleţi ruşi, potrivit postului britanic.
Londra şi Canberra au acuzat joi serviciul militar rus de informaţii GRU că au comis principalele atacuri cibernetice mondiale din ultimii ani.
Într-o atmosferă demnă de Războiul Rece, care domină de la otrăvirea unui fost spion rus în Regatul Unit, autorităţile olandeze au dezvăluit cum agenţi ruşi au poziţionat un vehicul înţesat de echipament electronic în parcarea unui hotel de lângă sediului OIAC, cu scopul de a-i pirata sistemul informatic.
”Guvernul olandez consideră extrem de îngrijorătoare implicarea acestor agenţi de informaţii”, a deplâns ministrul olandez Ank Bijleveld în această conferinţă de presă.
”De obicei, noi nu divulgăm acest tip de operaţiune de contraspionaj”, a adăugat ea.
Aceste acuzaţii fac parte dintr-o campanie contra unor presupuse atacuri cibernetice ruse în întreaga lume, comentează BBC.
Olanda l-a convocat pe ambasadorul rus la Haga să dea explicaţii, potrivit presei, citate de postul britanic.
Echipamentul din vehicul a fost îndreptat către sediul OIAC şi a fost folosit pentru a intercepta date de logare, a dezvăluit în aceeaşi conferinţă general-maiorul Onno Eichelsheim din cadrul serviciilor olandeze de informaţii (MIVD), potrivit BBC.