SUA: Camera Reprezentanţilor a votat împotriva situaţiei de „urgenţă naţională” decretate de preşedintele Trump

Camera Reprezentanţilor, sub control democrat, a votat marţi cu o majoritate confortabilă împotriva situaţiei de „urgenţă naţională” decretate de preşedintele american, Donald Trump, pentru a putea construi un zid antiimigraţie ilegală la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Cu 245 de voturi „pentru” şi 182 „împotrivă”, Camera a aprobat rezoluţia, deschizând astfel drumul pentru un vot în Senatul controlat de republicani, rezoluţia având astfel şanse mai mici, dar care par că sunt în creştere.

Deşi trecerea rezoluţiei reprezintă o victorie pentru preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, diferenţa de voturi este prea mică, cel mai probabil, pentru a anula posibila exercitare a dreptului la veto a lui Trump. Doar 13 republicani au susţinut rezoluţia.

În timpul dezbaterii, reprezentantul democrat Joaquin Castro, principalul susţinător al rezoluţiei, a afirmat: „Nu există nicio urgenţă la graniţă. Trecerile se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani”.

Democraţii şi unii republicani sunt îngrijoraţi că dacă declararea stării de urgenţă va aduce finanţarea zidului fără aprobarea membrilor Congresului, este pusă în pericol separarea puterilor în stat, dintre Congres şi partea executivă a guvernului.

Cu câteva ore înaintea votului, senatorul republican John Barraso, a declarat pentru MSNBC că rezoluţia „ar putea trece de Senat”.

În urma unei întâlniri private cu senatori republicani şi vicepreşedintele Mike Pence, liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell a refuzat să comenteze privind deznodământul.

Dacă rezoluţia este în final adoptată de cele două camere, Donald Trump a promis solemn că va face uz pentru prima dată de dreptul său de veto prezidenţial pentru blocarea ei.

„Dacă voi face uz de veto? 100%”, le-a spus vineri preşedintele american jurnaliştilor aflaţi în Biroul Oval.

Omul de afaceri republican s-a arătat încrezător că, ulterior, Congresul nu va putea trece peste veto-ul său, pentru aceasta fiind necesară o majoritate de două treimi în fiecare cameră.

Ar fi însă extrem de stânjenitor pentru preşedintele republican să utilizeze pentru prima dată dreptul său de veto ca să salveze o măsură ce deranjează chiar şi în propria tabără, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.