SUA: Comisia juridică din Senat va investiga afirmaţiile privind invocarea Amendamentului 25 pentru demiterea preşedintelui Trump
Preşedintele Comisiei judiciare din Senatul Statelor Unie, Lindsay Graham, a declarat că echipa sa va investiga afirmaţiile potrivit cărora procurorul general adjunct al SUA, Rod Rosenstein, ar fi analizat în 2017 posibilitatea invocării Amendamentului 25 din Constituţia SUA pentru a-l destitui pe preşedintele Donald Trump.
„Cred că toţi oamenii din ţara asta au dreptul să ştie dacă aceste lucruri au avut loc. Sunt declaraţii surprinzătoare făcute de un fost director al FBI la un post de televiziune despre o conversaţie cu procurorul general adjunct despre îndepărtarea de la putere a preşedintelui în baza Amendamentului 25.
Suntem o democraţie, oamenii nu pot lua legea în propriile mâini, există o lege care trebuie respectată. A fost oare asta o lovitură birocratică de stat? Nu ştiu„, a declarat Lindsay Graham. Rod Rosenstein a respins informaţiile că ar fi discutat despre demiterea preşedintelui Donald Trump, afirmând că este „o glumă”.
Numărul doi de la Departamentul american al Justiţiei a discutat în 2017 despre posibilitatea îndepărtării lui Donald Trump de la putere, în baza unei dispoziţii a Constituţiei, a confirmat un fost oficial de la FBI într-un interviu difuzat duminică, relatează AFP.
Andrew McCabe, care a asigurat interimatul la conducerea poliţiei federale (FBI) după destituirea lui James Comey de către Trump, în mai 2017, a declarat pentru postul CBS că adjunctul secretarului Justiţiei Rod Rosenstein „era, la momentul acela, foarte îngrijorat cu privire la preşedinte, de capacitatea acestuia, de intenţiile sale”.
Andrew McCabe a adăugat că era el însuşi ”foarte îngrijorat” de viitorul delicatei anchete cu privire la suspiciuni de complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016.
În acest cadru, au avut loc ”discuţii despre al 25-lea Amendament” al Constituţiei, care autorizează vicepreşedintele şi o majoritate a Cabinetului să-l decare pe preşedinte ”inapt” să-şi asigure funcţia, a continuat Andrew McCabe.
Rod Rosenstein, care viza ancheta rusă, ”a ridicat pur şi simplu acest punct şi a discutat cu mine despre el, întrebându-se câţi membri ai Cabinetului ar fi în măsură să susţină un asemenea efort”, a spus el.
Era vorba despre ”a număra voturile, voturile posibile”, a adăugat Andrew McCabe, destituit din FBI, la rândul său, în martie 2018, în mod oficial din cauză că a organizat divulgări de informaţii în presă.
În septembrie, mai multe publicaţii au dezvăluit aceste discuţii – însă aceasta este prima confirmare a unuia dintre participanţi.
Rod Rosenstein a dezminţit că a vrut să-l îndepărteze pe preşedinte. Serviciile sale au sugerat că poate că o glumă a fost înţeleasă prost.
Joi, când s-au difuzat primele fragmente din acest interviu, preşedintele Trump a contraatacat pe Twitter.
”Şeful interimar al FBI dezonorat Andrew McCabe pretinde că este un «mic înger sărac», în timp ce a jucat un rol important în (…) farsa rusă”, a scrie locatarul Casei Albe.