SUA confiscă petrolierul Courageous pentru încălcarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Un tribunal federal american a dispus confiscarea unui petrolier suspectat de faptul că efectuează livrări în Coreea de Nord – M/T Courageous -, care încalcă astfel sancţiunile impuse de către Statele Unite Phenianului, relatează AFP.

Petrolierul M/T Courageous ar fi efectuat transferuri de produse petroliere către nave care navigau sub pavilion nord-coreean şi ar fi efectuat livrări în portul Nampo, în Coreea de Nord, a acuzat vineri, într-un comunicat, Departamentul american al Justiţiei, care citează documente judiciare depuse la dosar.

Prin această hotărâre, pronunţată de către un judecător federal de la New York, de confiscare a navei, Guvernul american a devenit proprietarul acestui petrolier, cu ocapacitate de 2.734 de tone.

Fostul proprietar şi operatorul petrolierului – un cetăţean al Singaopre, pe nume Kwek Kee Seng – este căutat, în continuare, de către autorităţile americane, cu privire la complicitate.

”Kwek şi complicii săi sunt implicaţi într-un vast sistem de ocolire a sancţiunilor Statelor Unite şi ONU prin folosirea unor nave asupra cărora deţin controlul, cu care transportă în mod clandestin carburant către Coreea de Nord, furnizând astfel o resursă esenţială Guvernului nord-coreean”, denunţă Departamentul american al Justiţiei.

M/T Courageous ar fi fost cumpărat cu dolari americani, prin bănci americane, ”fără ca acestea să ştie”, precizează departamentul.

Cambodgia, unde era ancorat M/T Courageous, a confiscat nava în martie 2020, la cererea Statelor Unite.

Economia Coreei de Nord este subminată de ani de multiople sancţiuni internaţionale impuse Phenianului ca represalii faţă de programele militare nord-coreene nuclear şi balistic, interzise de către comunitatea internaţională.

La sfârşitul lui iunie, Reprezentantul Special american pentru Coreea de Nod a îndemnat membrii Consiliului de Securitate al ONU să aplice în mod strict rezoluţiile impuse Phenianului, menite să limiteze importurile nord-coreene de petrol şi exporturile de cărbune, textile şi peşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *