SUA. Congresul a aprobat proiectul de buget. Trump vrea să folosească fonduri militare pentru construirea zidului de la frontiera cu Mexicul

Camera Reprezentanţilor de la Washington a aprobat joi seară proiectul bipartizan de lege privind bugetul federal, cu 300 de voturi pentru şi 128 împotriva, la câteva ore după ce proiectul a trecut de Senatul american, astfel evitându-se declanşarea unui nou blocaj guvernamental. După aprobarea de către Congresul de la Washington, urmează ca proiectului de buget federal să fie trimis spre promulgare preşedintelui SUA, Donald Trump, care a anunţat deja că va promulga proiectul de lege, dar şi că intenţionează să eludeze Congresul SUA, urmând să folosească fonduri militare pentru ridicarea zidului la frontiera cu Mexicul, dar o astfel de situaţie ar putea fi contestată în instanţe judiciare.

Negociatorii din partea democraţilor si republicanilor din Congresului SUA au ajuns recent la un acord de principiu privind finanţarea administraţiei federale până in luna septembrie, care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul. Această sumă este cu mult mai mică decât cea solicitată de preşedintele Trump, care cere 5,7 miliarde pentru construirea unui zid de-a lungul a peste 320 de kilometri de frontieră.

Preşedintele american Donald Trump urmează să declare ”urgenţă naţională” pentru a obţine finanţarea zidului pe care vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul, în lupta împotriva imigraţiei clandestine, a anunţat joi liderul majorităţii republicane în Senat, relatează AFP.

Potrivit lui Mitch McConnell, preşedintele ”a anunţat că este pregătit să semneze” compromisul bugetar la care au ajuns parlamentari democraţi şi republicani pentru a evita un nou „shutdown”.

”El va declara în acelaşi moment o situaţie de urgenţă naţională”, a precizat liderul majorităţii republicane în camera superioară a Congresului.

Mitch McConnell a anunţat că el va susţine acastă procedură rară, care îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să ocolească Congresul pentru a mobiliza fonduri.

Casa Albă a confirmat pe Twitter intenţia lui Donald Trump de a declara ”urgenţa naţională” cu scopul de a finanţa infrastructura promisă în campanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.