SUA cresc presiunile asupra Iranului, sperând că va accepta să negocieze un nou acord nuclear. Deocamdată, Teheranul se arată sfidător

Pe fondul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Viceamiralul Jim Malloy, comandantul Flotei a Cincea a SUA, cu baza în Bahrain, a declarat joi agenţiei Reuters că forţele de sub comanda sa sunt într-o stare de alertă sporită, dar nu urmăresc un război cu Iranul şi nu se pregătesc în acest scop.

Bombardiere strategice de tip B-52 Stratofortress aparţinând armatei americane au fost poziţionate la o bază în Qatar – o demonstraţie de forţă faţă de ceea ce Washingtonul denunţă drept ameninţări din partea Teheranului, a anunţat Comandamentul central al forţelor americane (CENTCOM), relatează Reuters.

O fotografie atribuită unui sergent staţionat la baza aeriană Al Oudaid în Qatar, care surprinde aceste bombardiere, a fost difuzată pe site-ul CENTCOM.

Statele Unite au anunţat, de asemenea, că trimit la Golful Persic grupul aeronaval al portavionului USS Abraham Lincoln, care a traversat joi Canalul Suez.

Portavionul american înlocuieşte portavionul USS John C. Stennis, care a părăsit luna trecută regiunea, în urma unei desfăşurări de aproximativ patru luni.

Teheranul denunţă faptul că aceste deplasări militare – programate de mult timp – sunt anunţate în această perioadă de creştere a tensiunilor cu Washingtonului, cu scopul de a intimida Republica islamică.

Informaţii de la serviciile de spionaj relevă ameninţări din partea Iranului, însă acest lucru nu împiedică Statele Unite să trimită un portavion în Strâmtoarea Ormuz, dacă acest lucru este necesar, declară comandantul Forţelor navale americane (US Navy) în Orientul Mijlociu pentru Reuters.

Consilierul pe probleme de securitate naţională la Casa Albă John Bolton a anunţat duminică desfăşurarea portavionului USS Abraham Lincoln şi a grupului acestuia de susţinere – inclusiv bombardiere strategice de tip B-52 – în Orientul Mijlociu, cu scopul de a transmite Teheranului că orice atac vizând interese americane sau aliate vir fi sancţionate.

Grupul aeronaval a tranzitat joi Canalul Suez, în Marea Roşie, şi se află sub comanda lui Malloy. ”Dacă trebuie să-l introduc în strâmtoare, o voi face”, a declarat Malloy la telefon. ”Nu sunt nici constrâns şi nici împins să-l exploatez în Orientul Mijlociu”.

Statele Unite vor mai trimite o baterie de apărare antiaeriană Patriot şi nava de asalt amfibiu USS Arlington în Orientul Mijlociu, pentru a contracara ameninţările venite din partea Iranului, a anunţat vineri Departamentul Apărării de la Washington, potrivit agenţiei de ştiri The Associated Press.

Iranul a respins acuzaţii potrivit cărora ar reprezenta o ameninţare, catalogându-le drept ”informaţii false”.

James Malloy a confirmat că forţele americane operează într-o stare de pregătire de intervenţie ridicată, dar a subliniat că armata americană nu se pregăteşte de un război cu Iranul.

Trump așteaptă să fie sunat de Teheran

În contextul tensiunilor generate de sancţiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, preşedintele SUA, Donald Trump, s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aş vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, a declarat liderul de la Casa Albă.

La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacţiona „rapid şi decisiv” în cazul unui atac iranian. „Regimul de la Teheran trebuie să înţeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetăţenilor americani vor atrage o ripostă rapidă şi decisivă din partea SUA”, a declarat Pompeo.

Iranul refuză negocierile

Dar Iranul refuză să negocieze cu Statele Unite, au anunţat vineri Gardienii Revoluţiei, iar ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, un reprezentant al liniei ”dure” a regimului a proferat ameninţări la adresa forţei navale americană prezentă în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

”Nu vor avea loc discuţii cu americanii, iar aceştia nu vor îndrăzni vreodată să lanseze o acţiune militară împotriva noastră”, a declarat generalul Yadollah Javani, comandantul Biroului Politic al Gardienilor Revoluţiei.

”Naţiunea noastră (…) ştie că nu putem avea încredere în americani”, a adăugat generalul, citat de agenţia de presă Tasnim. La Ispahan, în centrul ţării, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, un reprezentant ”dur” al regimului, a proferat ameninţări la adresa Statelor Unite, potrivit agenţiei de presă Isna.

”Flota americană, care costă miliarde de dolari, poate fi distrusă cu o singură rachetă”, a spus el.

”Dacă ei încearcă ceva, vor avea de-a face cu zeci derachete, pentru că atunci nu conducătorii (Guvernului) nu vor mai acţiona cu prudenţă, iar situaţia va fi luată în mâini de către liderul nostru suprem preaiubit”, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat el.

Ayatollahul Tabatabai-Nejad este reprezentantul la Ispahan al liderului suprem, ayatollahul Khamenei, numărul unu al regimului, şi este considerat un susţinător al liniei dure şi un oponent al taberei moderate reprezentate de către preşedintele Hassan Rohani.

Mii de iranieni au manifestat după rugăciunea de vineri, la Teheran şi în alte oraşe din ţară, în semn de susţinere a hotărârii Guvernului de a suspenda anumite angajamente pe care acesta şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Statele Unite s-au retras în urmă cu un an.

Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile celorlalţi semnatari ai acordului nuclear să-şi pună în aplicare promisiunea de a proteja Teheranul de sancţiunile Washingtonului. ”America trebuie să ştie că sancţiunile ei nu au efect”, scandau manifestanţi.

Administraţia Maritimă a Statelor Unite (MARAD) a avertizat joi navele comerciale americane, inclusiv petrolierele care se îndreaptă către Orientul Mijlociu, că ar putea fi atacate de Iran, transmite vineri agenţia Reuters.

MARAD arată că, de la începutul lui mai, a crescut probabilitatea unor acţiuni ale Iranului sau ale aliaţilor acestuia împotriva intereselor SUA şi ale partenerilor americanilor. Conform autorităţii, este vizată şi infrastructura de producţie petrolieră, după ce Teheranul a ameninţat că va închide Strâmtoarea Ormuz, prin care se desfăşoară aproximativ o treime din exporturile mondiale de petrol pe cale maritimă.

Avertismentul se referă inclusiv la navele militare americane din Marea Roşie, Strâmtoarea Bab-el-Mandeb şi Golful Persic. „Informaţiile indică disponibilitatea crescută a Iranului de a efectua operaţiuni ofensive împotriva forţelor şi intereselor SUA”, susţine autoritatea citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *