SUA escaladează conflictul comercial cu China

Statele Unite se pregătesc să taxeze suplimentar, din septembrie, produse chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari.

„De peste un an, administrația Trump a cerut răbdător Chinei să stopeze practicile neloiale, să își deschidă piețele și să treacă la o concurență bazată pe regulile pieței”, a declarat marți reprezentantul american pentru Comerțul american (USTR) Robert Lighthizer, citat într-un comunicat.

„Din nefericire, China nu și-a schimbat comportamentul (…) și acesta amenință viitorul economiei americane. În loc să răspundă la preocupările noastre, China a început să adopte măsuri de retorsiune față de produsele americane. Astfel de acțiuni nu pot fi justificate”, a acuzat acesta.

Aceste noi măsuri nu constituie o surpriză deoarece președintele american a avertizat că va acționa în acest fel dacă Beijingul optează pentru escaladare după aplicarea, săptămâna trecută, a primelor măsuri protecționiste americane care vizează produse chinezești în valoare de 34 de miliarde de dolari.

China a reacționat miercuri, avertizând că va fi forțată să adopte măsuri de represalii în cazul unor noi taxe vamale americane.

Într-un comunicat, ministerul chinez al Comerțului a apreciat drept „total inacceptabile” noile amenințări ale Washingtonului și a denunțat un „comportament irațional” al Statelor Unite precum și „hegemonia economică”.

Cu puțin timp înainte, ministrul adjunct al Comerțului, Li Chenggang, a acuzat Statele Unite că vor să „distrugă” comerțul dintre cele două țări.

Beijingul a acuzat Washingtonul săptămâna trecută, după primele măsuri protecționiste americane, că au declanșat „cel mai mare război comercial din istoria economică”.

În total, este vorba de 250 de miliarde de dolari produse chinezești ar putea fi afectate în total. Donald Trump a amenințat însă că nu se va opri aici și va viza importuri chinezești de 400 de miliarde de dolari.

Importurile chinezești în SUA au ajuns la 505 miliarde de dolari în 2017 iar soldul schimburilor comerciale între cele două țări s-a închis cu un deficit de 375 miliarde dolari pentru SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.