SUA: Fostul secretar de stat Colin Powell a murit de COVID-19

Generalul american Colin Powell, secretar de stat în administraţia fostului preşedinte George W. Bush, a decedat de COVID-19 la vârsta de 84 de ani, a anunţat familia sa luni.

„Am pierdut un soţ, un tată şi un bunic remarcabil şi iubitor, precum şi un mare american”, se arată într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare de familia lui Colin Powell.

Fostul secretar de stat „a decedat din cauza unor complicaţii legate de COVID-19. Era complet vaccinat. Vrem să mulţumim echipei medicale de la Walter Reed National Medical Center”, precizează familia Powell.

Colin Powell, secretar de stat între 2001 şi 2005, a rămas în paginile istoriei mai ales pentru capsula de antrax prezentată pe 5 februarie 2003 în Consiliul de Securitate al ONU ca aşa-zisă dovadă a armelor de distrugere în masă dezvoltate de regimul dictatorului irakian Saddam Hussein. La o lună de la intervenţia sa la ONU, armata SUA a invadat Irakul şi l-a înlăturat de la putere pe Hussein.

El a recunoscut apoi că intervenţia de la ONU a devenit o „pată” pentru reputaţia sa: „Este o pată, pentru că eu sunt cel care a făcut această prezentare în numele Statelor Unite şi va face întotdeauna parte din bilanţul meu”.

Născut pe 5 aprilie 1937 la Harlem, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia. Şi-a început cariera militară în 1958. A fost mobilizat iniţial în Germania, după care a servit în Vietnam în calitate de consilier militar al preşedintelui John F. Kennedy.

Colin Powell este primul afro-american care a ocupat postul de şef al Statului Major al Armatei SUA (1989-1993).

Victimă a hackerului român Guccifer 

În 2013, Colin Powell a căzut victimă hackerului român Guccifer, care i-a făcut publică corespondența electronică pe care a dus-o cu europarlamentarul Corina Crețu. „Te-am iubit atât de mult, atât de mulți ani. Ai fost cea mai mare iubire a vieții mele“, a fost unul dintre mesajele adresate lui Powell.

Fostul secretar de stat n-a negat și nici n-a confirmat relația. El a recunoscut, însă, că e-mail-urile sunt reale. „A fost o prietenie care a devenit foarte personală, pe e-mail. Îmi trimitea fotografii frecvent. Multe fotografii de familie, de la reuniuni de familie, de la sedințe oficiale de lucru, de la căsătorie și niște poze în costum de baie… Niciodată nimic nepotrivit“, a spus Powel.

Oficialul american i-a cerut, totuși, Corinei Crețu să șteargă din contul de email mesajele care dau de înteles că cei doi au împărtașit mai mult decât o prietenie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *