SUA: Guvernatorul statului Illinois avertizează asupra unui vortex polar cu temperaturi de -48 de grade Celsius

Guvernatorul statului Illinois a prezentat luni un plan pentru situaţii de urgenţă în faţa unui vortex polar ”fără precedent”, care va aduce un front de aer rece şi rafale de vânt în aproape toate regiunile din SUA, avertizând locuitorii că temperaturile ar putea coborî cu mult sub pragul de îngheţ, potrivit Reuters.

Guvernatorul J.B. Pritzker a spus că frontul de aer rece ar putea coborî marţi seară temperaturile la până -55 de grade Fahrenheit (-48 grade Celsius) în nordul statului Illinois, existând pericolul producerii degerăturilor în doar câteva minute.

„Este vorba despre o furtună, probabil fără precedent, care va aduce un frig extrem în statul nostru şi toţi locuitorii trebuie să fie pregătiţi”, a spus Pritzker într-un comunicat. „Autorităţile instituie un Plan pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu instituţiile importante din stat, avertizându-i, de asemenea, pe locuitori referitor la condiţiile care pot pune viaţa în pericol”.

Fenomenul meteo denumit vortex polar va aduce, potrivit previziunilor, o masă de aer foarte rece din regiunea Polului Nord deasupra celei mai mari părţi a Statelor Unite, începând cu Dakota şi traversând Noua Anglie, potrivit lui Brian Hurley, meteorolog în cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie.

„Pentru cei care locuiesc în regiunea Cercului Polar, poate fi un fenomen obişnuit. Dar când ajunge la acest nivel, îţi poţi da seama că e ceva periculos”, a mai spus Hurley.

Condiţii de viscol au fost prognozate pentru mai multe regiuni din bazinul fluviului Ohio, iar miercuri se aşteaptă căderi de zăpadă din regiunea Marilor Lacuri până în Noua Anglie.

Este, de asemenea, aşteptată ninsoare în Dakota, Minneapolis şi St. Paul, Minnesota, precum şi în Central Michigan, unde este prognozat un strat de zăpadă de 30 de centimetri, a precizat serviciul de meteorologie.

Regiunea Chicago, unde luni a nins deja substanţial, va fi cea mai afectată de temperaturile extrem de scăzute, a precizat serviciul de meteorologie pe Twitter.

Filiala serviciului meteo din Des Moines, Iowa, a precizat că „o masă de aer rece ce poate pune viaţa în pericol” va afecta acest stat începând de marţi dimineaţă până vineri dimineaţă, cu valori termice care ar putea fi cuprinse miercuri între -43 grade Celsius şi -48 grade Celsius în regiunea nordică a statului.

Aproape 2.300 de zboruri au fost anulate, iar alte 11.800 au avut întârzieri începând de luni seară, în principal din cauza furtunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *