SUA impun noi tarife asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari

Statele Unite au impus luni tarife de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, informează DPA. Odată cu măsura decretată de preşedintele Donald Trump, proporţia produselor chinezeşti taxate la import a ajuns la jumătate, arată agenţia.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 24 septembrie şi vor creşte la 25% de la 1 ianuarie anul viitor, a precizat Trump. El avertizase cu câteva ore înainte că urmează să ia această măsură – cea mai dură de până acum în conflictul comercial bilateral, potrivit DPA – însă numai după închiderea burselor asiatice.

Oficialii americani din domeniul comerţului au stabilit că Beijingul este implicat în numeroase politici şi practici incorecte faţă de SUA, legate de tehnologia şi proprietăţile intelectuale americane, a arătat preşedintele. Printre altele, companiile din Statele Unite sunt obligate să transfere tehnologie către partenerii chinezi, ceea ce „constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii şi prosperităţii economiei Statelor Unite pe termen lung”, a afirmat el.

Sunt exceptate anumite mărfuri, cum ar fi ceasurile inteligente Apple, produsele cu tehnologie Bluetooth, articolele pentru copii, unele textile, chimicale şi produse agricole, au precizat oficialităţi americane de rang înalt.

China nu se va mulțumi să stea în defensivă în războiul comercial cu Statele Unite, scrie presa chineză.

Beijingul ar putea să refuze participarea la negocierile cu Washingtonul programate luna aceasta dacă administrația Trump va impune taxe suplimentare, a scris duminică Wall Street Journal, citând oficiali chinezi. Potrivit WSJ, un important oficial chinez a declarat că țara sa nu va negocia ”dacă are un pistol la tâmplă”.

SUA și China au impus deja taxe reciproce pe bunuri de 50 de miliarde de dolari într-un conflict comercial tot mai intens, ce a agitat piețele financiare în ultimele luni.

”Nu e ceva nou ca SUA să încerce să amplifice tensiunile pentru a obține mai multe avantaje la masa negocierilor”, scrie Global Times, parte a People’s Daily, organ de presă al Partidului Comunist. ”Abia așteptăm un frumos contraatac și vom continua să-i facem pe americani să simtă și mai multă durere”, se afirmă în materialul ziarului chinez.

În afară de represalii prin noi tarife, China ar putea restricționa exportul de bunuri, materii prime și componente către fabricile din SUA, a declarat duminică fostul ministru de finanțe Lou Jiwei.

O asemenea decizie ar putea atrage măsuri de retorsiune dure ale Washingtonului, care analizează limitarea exportului de tehnologii cheie spre China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *