SUA – Iran și noul acord atomic

Luni, 21 mai 2018, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a prezentat o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la „comportamentul negativ” şi ameninţând cu sancţiuni dure.

Mike Pompeo a prezentat o serie de „solicitări fundamentale”, subliniind că Administraţia de la Washington „preferă semnarea unui tratat” cu Iranul, în contextul în care preşedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite „vor aplica presiuni financiare fără precedent asupra regimului din Iran” dacă nu va aplica solicitările SUA. „S-ar putea ajunge la cele mai puternice sancţiuni din istorie”, a atras atenţia Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times şi de BBC.

Printre condiţiile formulate de Statele Unite se numără renunţarea de către Iran la activităţile de îmbogăţire a uraniului şi de procesare a plutoniului, precum şi „acces la toate instalaţiile nucleare”.

Şeful diplomaţiei americane a ameninţat că Statele Unite vor „zdrobi” agenţii secreţi iranieni şi militanţii mişcării şiite Hezbollah, în întreaga lume. „După cum a spus preşedintele Donald Trump acum două săptămâni, este dispus, este pregătit să negocieze un nou acord. Dar obiectivul nu este acordul, ci protejarea poporului american”, a insistat Mike Pompeo.

Şeful diplomaţiei americane a îndemnat ţările din cadrul Uniunii Europene, precum şi Australia, India, Japonia şi Arabia Saudită să susţină strategia Statelor Unite de exercitare a presiunilor asupra Iranului. „Le cer aliaţilor SUA să ni se alăture în solicitarea adresată Administraţiei din Iran de a fi mai responsabilă”, a subliniat Pompeo.

Specialiştii sunt sceptici că Iranul va accepta noile condiţii impuse de Statele Unite. „Planul este total nerealist, un vis – Iranul este îndemnat să se predea unilateral”, afirmă Barbara Slavin, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

 

Sursa foto: www.dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *