SUA îşi vor întări prezenţa militară în Polonia

Washingtonul intenţionează să-şi întărească prezenţa militară în Polonia, ţară care se simte ameninţată de Rusia, pe lângă contingentul actual de 4.000 de trupe desfăşurate aici, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Varşovia, citată de France Presse.

Creşterea efectivelor militare „va fi semnificativă“, de ordinul mai multor sute, a indicat ambasadoarea Georgette Mosbacher în Financial Times, înainte de începerea unei conferinţe internaţionale pe tema Orientului Mijlociu miercuri care reuneşte circa 60 de ţări la Varşovia. Ea nu a precizat când vor fi desfăşurate aceste suplimentări de trupe.

Guvernul conservator polonez şi-a intensificat demersurile pe lângă Washington pentru ca o bază americană să fie instalată pe teritoriul polonez, unde soldaţii americani staţionează deja prin rotaţie în cadrul operaţiunilor NATO, arătându-se dispus să aloce cel puţin 2 miliarde de dolari pentru instalarea acestei baze.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării american Mark Esper apreciase în septembrie că Polonia nu este încă pregătită să găzduiască o bază militară americană permanentă, în special din cauza insuficienţei de spaţiu disponibil pentru a permite instruirea adecvată a soldaţilor americani.

Potrivit ambasadoarei Moscbacher, Polonia privilegiază desfăşurarea unor unităţi ‘prin rotaţie’ într-o manieră ‘suplă’, mai degrabă decât (o bază) unde să existe spitale, clădiri de locuit etc.

Vicepreşedintele american Mike Pence şi preşedintele polonez Andrzej Duda urmează să semneze miercuri un contract ce prevede achiziţionarea de către Varşovia a unor lansatoare de rachete HIMARS în valoare de 414 milioane de dolari (365 milioane de euro).

În martie, Polonia a achiziţionat pentru 4,75 de miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro) sistemul antirachetă american Patriot, destinat să consolideze apărarea antiaeriană a ţării.

SUA vor trimite blindate Stryker în coasta Rusie

Pentagonul intenționează să desfășoare vehicule blindate de luptă Stryker în Europa de Est, anunță Fox News. Potrivit canalului TV, desfășurarea de unități dotate cu astfel de blindate urmează să fie finalizată până în anul 2020.

Postul susține că astfel Statele Unite intenționează să „întărească Europa” în eventualitatea unei confruntari armate cu Rusia. Se precizează că blindatele Stryker vor fi echipate cu rachete cu rază scurtă de acțiune Hellfire și Stinger.

Totodată, canalul tv citează un raport al centrului american de cercetare RAND privind „acțiunile ostile ale Rusiei în Europa”. Acesta enumeră regiunile în care Moscova are interese, în special țările baltice și statele slave din Europa de Est și Sud-Est. În special în aceste țări vor fi desfasurate blindatele modernizate Stryker.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.